StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: ZADARSKI UGOSTITELJI U ZIMSKOM SNU

Na Poluotoku "doba zatvorenih vrata"

16. veljače 2018. - 15:14
poslovni_prostori19-140218

Ni ove godine se nije dogodilo čudo niti je bilo iznimke: u zimskim mjesecima na Poluotoku je zatvoren značajan dio lokala - kafića, trgovina, slastičarnica, pekarnica...

Nije tako, naravno, samo na Poluotoku, i u drugim, turističkim dijelovima grada mnogi su ugostiteljski lokali u zimskom snu, ali je na Poluotoku "doba zatvorenih vrata" najvidljiviji. Formalno objašnjenje za to, često naškrabano na komadu kartona ili bijelog papira, obično je "godišnji odmor" ili "renoviranje" iako se, objektivno, u većini takvih lokala godinama nije zabila ni jedna nova brukva.

Domaći su svoj novi Poluotok i Kalelargu našli po trgovačkim centrima, pogotovo u centru "Supernova" koji je postao svojevrsni gradski dnevni boravak.

Osim što je "doba zatvorenih vrata", zimskog sna ili kolektivnog odmora, samo po sebi depresivno toliko i opovrgava i sva uvjeravanja gradskih vlasti i Turističke zajednice da smo produžili turističku sezonu. Slogani "Hrvatska puna života" i projekt "Hrvatska 365" u ovo doba godine u ovom gradu sigurno nisu saživjeli.

- I u drugim turističkim gradovima i mjestima slična je situacija, nije Zadar jedini - kaže Mladen Malta, predsjednik zadarskog Udruženja obrtnika.

- Ne osuđujem te svoje kolege koji ne rade, razumijem ih, u ovo doba godine jednostavno nema dovoljno posla. Obrtnici u svom privatnom prostoru mogu raditi kako hoće, ali je one koji su u zakupu gradskih prostora gradska uprava određenim beneficijama mogla stimulirati za rad u zimskim mjesecima ili na neke druge načine. A beneficije koje su ranije postojale, popust na zakup prostora u prva tri mjeseca u godini za uredne platiše u prethodnoj godini, sad su ukinute. Za obrtnike u tim prostorima propisano je da mogu biti zatvoreni najviše dva mjeseca godišnje i sada to svi koriste.

27. travanj 2024 02:06