StoryEditorOCM
RegionalSTIŽE HLADNOĆA IZ SRCA SIBIRA

Dio Hrvatske u crvenom, meteorolozi upozoravaju: Vrijeme će biti opasno po zdravlje i život, izbjegavajte putovanja!

21. veljače 2018. - 18:50
SNIJEG

Već nekoliko dana meteorolozi najavljuju najači udar zime ove sezone koji stiže u velik dio Europe, pa tako i u Hrvatsku: prvo će pasti velike količine snijega koje će zamesti veći dio zemlje, a potom slijede debeli minusi. No meteoalarm se tek danas oglasio - odnosno najavio ekstremno vrijeme. Sa najvišim bojama pripravnosti označio je polovicu Hrvatske, a Kvarner je posebno istaknut crvenom bojom, donosi Jutarnji.hr

Meteoalarm ističe kako će sutra, kao i danas, na Kvarneru nastavi puhati mjestimice jak i vrlo jak, ujutro i olujni sjeveroistočni vjetar. Najjači udar vjetra bit će od 65 do 120 km na sat.

 

Ističu kako je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, ističu, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

- Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - upozoravaju meteorolozi.

IstraMet piše kako ni posljednji izlazi prognostičkih modela nisu ublažili prognoze te kako prema svemu sudeći tijekom nedjelje stiže iznimna hladnoća direktno iz srca Sibira.

- Idućih nekoliko dana obilježit će bura, umjerena i jaka, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. Bura će doprinositi osjećaju hladnijeg vremena, iako će se vrijednosti temperature kretati oko prosjeka - piše Istramet te napominje kako će snijeg padati i u unutrašnjosti Istre i u riječkom zaleđu, a uz obalu susnježica i kiša.

- Ipak, glavno obilježje vremena bit će vjetar, odnosno bura. Kratkotrajni predah od meteoroloških uzbuđenja očekujemo u subotu - ističu i napominju kako se potom iznad našeg dijela kontinenta ili malo sjevernije očekuje glavnina hladnog zraka.

U Zagrebu će tako početkom idućeg tjedna temperature pasti i na -16°C, a u mnogim gradovima u unutrašnjosti najavljeno je do -19°C, a na Jadranu do -7°C.

HAC poziva vozače na poseban oprez

Hrvatske autoceste (HAC) pozvale su u utorak vozače na poseban oprez s obzirom na prognozu obilnog snijega, ledene kiše i olujnih udara vjetra u cijeloj zemlji, posebno u Gorskom kotaru i Lici.

Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, no vozači moraju biti svjesni zakonske obveze o korištenju zimske opreme te da cesta ne može biti "crna" dok snijeg pada,  jer to ne može osigurati niti jedna zimska služba.

Vozačima se preporučuje da ne pretječu ralice na autocestama, da brzinu vožnje prilagode trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti, te da svakako, prije polaska na put, provjere stanje na cestama, priopćeno je iz HAC-a.

Prema prognozi DHMZ-a tijekom cijelog tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, a u gorskim i podvelebitskim dionicama mogućnost jakih do olujnih udara vjetra.

Iz HAC-a podsjećaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 centimetara snijega na kolniku.

To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja, već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu.

Riskantno pretjecanje ralica

Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće i nastao bi kolaps, ističe HAC.

Često se događa da pojedini vozači pretječu ralice, a nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan. Često vozači podcjenjuju vremenske uvjete i odlaze na put nespremni.

Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja, poručuje HAC.

Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe, pa HAC još jednom podsjeća da je na zimskim dionicama autocesta obvezna zimska oprema.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama.

Korisnike se moli da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111, donosi Jutarnji.hr.

25. travanj 2024 11:24