StoryEditorOCM
KalelargaKAKO ZADAR DOČEKUJE NAJHLADNIJI TJEDAN U GODINI

Županijske i gradske službe: za ledenu oluju - spremni!

Piše Ana Franić
23. veljače 2018. - 11:50
02-2012_CROPIX_izbor33

Zadnji put Zadrani su se uz debeli sniježni pokrivač probudili 2012. godine, kada je napadalo desetak centimetara snijega, količina koju tada nitko nije mogao predvidjeti. Bez obzira na bijelo iznenađenje, sve službe su reagirale relativno brzo i očistile glavne gradske prometnice i trgove. Hoće li se 2012. ponoviti ovih dana, kada meteorolozi upozoravaju na dolazak studene fronte iz Sibira. Očekuje se snježni pokrivač i olujni vjetar, temperature ispod ništice...

- Cestari rade u pojačanom režimu, povećan je broj strojeva i vozila. Ralice su spremne, a ceste se redovito posipaju solju - kaže Mile Fabijan, ravnatelja Županijske uprave za ceste Zadarske županije.

- Vodimo računa o svemu, a proritet su nam državne ceste D1, D27 preko Prezida, državna cesta preko Mazina i cesta od Malovana prema Srbu. Lika je uvijek kritična točka, a najveći problem stvara olujni vjetar. Vozačima savjetujemo da ne idu na put ako ne trebaju, a oni koji putovanje ne mogu izbjeći obvezni su imati zimsku opremu, ali i poštovati ograničenja i upozorenja na cestama, naglašava ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan.

Iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra javljaju kako su u permanentnoj komunikaciji s ugovorenim izvođačem za održavanje nerazvrstanih cesta, tvrtkom Ceste zadarske županije, i komunalnim poduzećima u cilju njihove maksimalne pripravnosti za vremenske nepogode.

- Zimska služba našeg koncesionara prati stanje gradskih prometnica radi sprječavanja nastanka poledice. U pripravnosti su vozila zimske službe te će u slučaju snijega prometnice biti čišćene prema utvrđenom planu.

Pripravnost se očekuje i od gradskih komunalnih tvrtki za održavanje javnih pješačkih i parkirališnih zona, kao i površina perivoja. U kontaktu smo i s Hrvatskim cestama glede prometnica u njihovoj nadležnosti. Svima smo skrenuli pozornost na nadolazeće vremenske neprilike, a sigurnost građana nam je na prvom mjestu. Ukoliko se ukaže potreba za žurnom reakcijom, tražimo pripravnost svih službi, rekao je pročelnik Robertino Dujela.

26. travanj 2024 19:24