StoryEditorOCM
KalelargaHLADNI VAL STIGAO U ZADARSKU ŽUPANIJU

Iz Vodovoda savjetuju kako zaštititi vodovodne instalacije od puknuća i smrzavanja

Piše A.F.
26. veljače 2018. - 20:34
kila_voda3-070117

Dugo očekivani i najavljivani hladni val u ponedjeljak je stigao na područje Zadarske županije. Temperature ispod ništice tijekom cijelog dana donose opasnost od smrzavanja vodovodnih instalacija koje je zato potrebno zaštititi kako ne bi došlo do puknuća i dodatnih problema u vodoopskrbi kućanstava.

- Prošli tjedan smo zaštitili naše cijevi na otvorenom i za sada nismo imali nikavih intervencija. Nadamo se da će tako i ostati. Imamo tim u pripravnosti koji dežura 24 sata u slučaju bilo kakvih problema. Apeliram na građane da zaštite svoje vodomjere, cijevi i špine na otvorenom. Sve instalacije koje su više izložene hladnoći kako bi spriječili puknuća i oštećenja vodomjera i cijevi, upozorava Tomislav Matek, direktor zadarskog Vodovoda.

Potrošači su, naglašava, dužni sami zaštiti vodomjere i priključak od smrzavanja. Građanima preporučuje da na vodomjere postave izolacijski materijal, poput stiropora, kartona ili plastičnih vreća kako bi osjetljive djelove vodovodnog sustava zaštitili od niskih temperatura.

Također je potrebno zaštiti i cijevi koje su izložene hladnoći na način da se oblože izolacijskim materijalom ili krpama, a ne smiju se zaboraviti ni špine za vodu na otvorenom koje je - savjetuju iz Vodovoda - najbolje obložiti spužvom. Kako bi se spriječilo smrzavanje vode u vanjskim instalacijama najbolje je ostaviti da voda iz slavine lagano kaplje jer se na taj način voda neće smrznuti u cijevima, poručuju iz Vodovoda.

 

17. travanj 2024 08:20