StoryEditorOCM
KalelargaŠTO JE TO ZAPLIJENILA ZADARSKA POLICIJA?

Opasna droga izaziva stravične halucinacije: 'Čovjek više nije svjestan sebe, ne može kontrolirati svoje misli ni postupke

Piše SD
6. ožujka 2018. - 12:46
droga

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom, kojeg su jučer u okolici Zadra zatekli s oko pola kilograma marihuane, 85 grama halucinogenih gljiva te digitalnom vagom.
Podsjetimo, halucinogene psilocibinske gljive policija je na zadarskom području otkrila u ožujku 2013. godine, kada su pronađene stanu 22-godišnjaka u najužem centru Zadra.
Istom prilikom uz izmrvljene psilocibinske gljive, policija je pronašla i micelij, uzgojenu „mrežu“ na kojoj se gljive razmnožavaju, što je bilo prvo takvo otkriće na području PU zadarske.

Ulični nazivi za psilocibinske gljive su „magic mushrooms“, „čarobne gljive“ i „lude gljive“. Utječu na živčani sustav na vrlo specifičan način - mijenjaju doživljaj realnosti, stvaraju iluzije i vizije u blještavilu i sjaju.
Osoba pod utjecajem ovih gljiva uopće nema osjećaj za prostor i vrijeme, već doživljava potpuno novi svijet i halucinacije. Međutim, ti su doživljaji često prožeti strahovima, tjeskobom te zastrašujućim doživljajima. Gljive se, kako doznajemo, konzumiraju sirove ili sušene.
Djelovanje psilocibinskih gljiva je višesatno, a za njih je specifično i posebno spiritualno iskustvo, doživljavanje Boga i mističnog svijeta.
- Psilocibin je aktivni alkaloid intenzivnog djelovanja, naravno, intenzitet djelovanja na čovjeka ovisi o količini koja je uzeta i iz koje gljive točno potiče tvar, otkrila je za 'Slobodnu' mr.ph. Biserku Riha, specijalistica toksikološke kemije, navodeći kako se ta droga rijetko pojavljuje u našim krajevima.
Pojasnila nam je kako djelovanje ove halucinogene tvari može biti od dva sata, pa čak i do sedam sati. No, čovjek koji je pod njihovim utjecajem gubi pojam o vremenu.
- Minute im se čine poput sati, prvo osjete euforiju, mogu se nekontrolirano smijati, dobijaju inspiraciju, neki postaju i kreativni, no, u velikim količinama ova droga izaziva potpunu odsječenost. Čovjek nije više svjestan sebe, svojeg ega, može se pojaviti i anksioznost, strahovi, paranoja, nabraja nam toksikologinja loš utjecaj psilocibina.
Nakon konzumacije nerijetko se, kaže, pojavljuje glavobolja i mučnina. Korisnici doživljavaju intenzivne boje, blještavilo, misli im brže teku.
No, kako čovjek koji je pod utjecajem halucinogenih droga ne može kontrolirati svoje misli ni postupke – često stradavaju, jer misle da mogu uraditi ono što definitivno ne mogu. Kao što je, primjerice, let sa petog kata...

23. travanj 2024 10:01