StoryEditorOCM
4 kantunaWIFI4EU

Besplatan internet za sve na zadarskom području!

Piše M. Kalajžić
22. ožujka 2018. - 22:20
wifi 2.JPG

Europska komisija u okviru programa WiFi4EU pokrenula je projekt besplatnog WiFi-a za građane i posjetitelje u javnim prostorima diljem Europe, kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstvene ustanove i muzeji. 

Proračun programa WiFi4EU iznosi 120 milijuna EUR za razdoblje od 2017. do 2019. godine, s ciljem da se pomoću njega podupre postavljanje najmodernije Wi-Fi opreme u središta javnog života. Program WiFi4EU bit će zemljopisno ravnomjerno raspoređen, tako da će brza internetska veza biti dostupna stanovništvu i posjetiteljima u tisućama lokalnih zajednica diljem EU-a, tj. najmanje 6000 do 8000 lokalnih zajednica do 2020. godine.

Gradovi i općine s područja Zadarske županije također se mogu uključiti u program WiFi4EU koji će biti otvoren tijelima javnog sektora, a to su lokalne općine, knjižnice, zdravstvene ustanove itd. Iz njega će se financirati oprema i troškovi postavljanja (točke za pristup internetu), a korisnik - odnosno gradovi. općine, ustanove... će plaćati za povezivost kao internetsku pretplatu i održavanje opreme tijekom najmanje tri godine. Lokalna će se tijela poticati na razvoj i promicanje svojih digitalnih usluga u područjima kao što su e-vlada, e-zdravstvo, e-turizam itd. u posebnoj aplikaciji.

Kako se navodi na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, izgradnja WiFi infrastrukture (što uključuje i troškove opreme) bit će sufinancirana u stopostotnom iznosu, a obvezivat će korisnike potpore na osiguravanje internetske povezivosti Wi-Fi mreže te plaćanje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od 3 godine (za oba uvjeta). Potpora će biti izdana u obliku vaučera vrijednosti 15.000 eura po prijavitelju (kojim će se plaćati navedena izgradnja i oprema), a Europska komisija će isplatiti vrijednost vaučera izvršitelju radova/dobavljaču opreme, koji će biti registriran na portalu Europske komisije vezanom uz WiFi4EU inicijativu. Projekti će se birati prema redoslijedu podnošenja. Promotori projekata koji će se odabrati u okviru programa morat će predvidjeti opremanje područja na kojima još ne postoji sličan javni ili privatni bežični internet.

U Zadru počeli 2010.

Grad Zadar započeo je s razvojem bežične WiFi mreže tijekom 2010. godine što je omogućilo građanima i posjetiteljima Zadra besplatan pristup Internetu na određenim gradskim lokacijama gdje se okuplja veći broj građana i turista, poput trgova i šetnica. Mreža se prvo počela razvijati na području stare gradske jezgre, a postupno se širila i na ostale dijelove grada sukladno potrebama i dostupnim financijskim sredstvima. Iako se na web stranicama Grada Zadra navodi kako je razvoj te mreže kojom se nastoji dodatno obogatiti turistička ponuda Grada, samo dio šire strategije u razvoju telekomunikacijske i informatičke infrastrukture i servisa grada, odnosno nastojanja da se gradska uprava putem on-line servisa što više približi suvremenim potrebama svojih građana, besplatna WiFi mreža sedam godina nakon postavljanja još uvijek ne obuhvaća veći dio gradske jezgre, a kamoli čitavog grada. Velikom broju građana i turista besplatan WiFi osiguravaju ugostiteljski lokali i veće trgovine vlastitom WiFi mrežom, ali potrebe korisnika puno su veće od toga, osobito na otvorenim i javnim površinama.

U pravilu turist kad dođe u neki grad, prvo što potraži je slobodan WiFi, a puno građana također želi koristiti blagodeti besplatnog spajanja na Internet za svoje potrebe, pa je projekt WiFi4EU prilika da se besplatna WiFi mreža u Zadru proširi.

Samo 15 prijavitelja iz Hrvatske

- Iako Grad Zadar ima solidno razvijenu javnu WiFi mrežu (Grad-Zadar-free) sa 26 pristupnih točaka te bi ovim natječajem mogli dobiti sredstva u maksimalnom iznosu od 15.000 eura što bi bilo dovoljno za izgradnju dodatnih svega 3 do 4 nove pristupne točke koje se, ukoliko i dobijemo sredstva moraju zvati WiFi4EU i koje po mišljenju struke ne bi bile u potpunosti kompatibilne sa našom postojećom WiFi mrežom (što će u konačnici iziskivati i dodatne troškove usklađivanja nove i stare mreže), prijavit ćemo se na navedeni natječaj jer želimo i nadalje modernizirati i razvijati svoju WiFi mrežu (poglavito sredstvima iz EU fondova). Budući da je ovaj Program Europske komisije više namijenjen za male općine koje nemaju WiFi mrežu, pitanje je samo da li ćemo proći na ovom natječaju s obzirom na doista mali i ograničeni broj prijavitelja (svega 15 subjekata za cijelu Hrvatsku) – kazala je Ivana Dadić, voditeljica odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom.

Trenutno na području Grada Zadra ima 26 pristupnih točaka (hot spotova) građenih sredstvima Grada Zadra (13 ili 14 točaka), iz EU fondova (5 točaka) i sredstvima Ministarstva turizma u 2 navrata (6 ili 7 točaka). Približno područje pokrivanja je oko 170.000 m2, sa kapacitetom oko 500 (cca. 25-30 korisnika po pristupnoj točki) istovremenih korisnika na području cijele mreže, te brzinom po korisniku ograničenom na 4/4 Mbps. Jedinstveni naziv mreže (SSID) je Grad Zadar Free. Troškovi održavanja kompletne mreže iznose 84.000 kn godišnje + PDV, mrežu održava Inovativni Zadar d.o.o., a njima ih plaća Grad Zadar.

Trenutno se radi na pripremi projektnog zadatka za izradu projekta modernizacije, rekonstrukcije i proširenja postojeće WiFi mreže koji bi dao odgovor na pitanje koje sve lokacije dodatno pokriti sa signalom WiFi mreže, te koju tehnologiju izabrati da se podigne kvaliteta pokrivanja i kapaciteta mreže, te koliko to u konačnici košta – kazali su iz Grada Zadra.

24. travanj 2024 21:45