StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: NE BRINITE SE, NISU NESTALI

Dok su svi čekali ribu u Zadru, ogromnu flotu plivarica snažni korenti za vrijeme škura natjerali na vez u Molat!

Piše M. Kalajžić
17. travnja 2018. - 00:44
molat 1

Nesvakidašnji prizor u mjestu Molat na istoimenom otoku. Naš kolega novinar Mario Vuksan svjedočio je uživo „okupljanju“ velike flote plivarica sa svih strana Jadrana, koje su, „potjerane“ velikim korentom u lovu na plavu ribu za vrijeme škura (ribarskog mraka, razdoblja bez mjesečevog sjaja), zaklon našle - u Molatu.

- Nikad se u povijesti nije dogodilo da je 25 brodova bilo odjednom u portu gdje nije bilo niti mjesta za sve pa je ostalo nekih 20-tak brodova. Bile su toliko jake struje odnosno korenti, da nitko nije mogao raditi. Umjesto da s ulovom idu u Zadar, svi su se morali koncentrirati u Molatu. To je bio show za malo misto, ako se zna da svaki brod ima prosječno po osam članova posade, odjednom je skoro 200-tinjak ljudi došlo ovdje. Bila je gužva u portu nemila. Siguran sam da prošlo jutro nije bilo na zadarskoj peškariji puno srdela i inćuna, a ako je i bilo to je sigurno bilo vrlo malo. Razlog je upravo taj što su brodovi ostali u Molatu jer nisu mogli raditi. I to ne mali brodovi već najveće jadranske plivarice na plavu ribu i s riječkog područja i sa splitskog područja. Kad su krenuli izlaziti iz porta, izgledali su kao neka ratna flota, nevjerojatno. Radi se sigurno o petini hrvatske ribarske flote plivarica na sitnu plavu ribu, okupljenje na jednom mjestu u jednom trenutku. To se zbilja ne viđa uvijek – kazao nam je kolega Vuksan „iz prve ruke“.

Već danas, plivarice se mogu opet očekivati u Zadru, a s njima i ulov friških srdela i inćuna na gradskoj peškariji. Ako se netko zabrinuo gdje su bili, mi smo ih eto pronašli.

Na Molatu - u Molatu.

18. travanj 2024 11:39