StoryEditorOCM
KalelargaPOČEO EUROPSKI PROJEKT OPTITRANS VRIJEDAN 1,4 MIL. EURA

Kako unaprijediti javni prijevoz u Zadru?

Piše Ivana Vrsaljko i Monika Grudić
16. svibnja 2018. - 18:13
javni_prijevoz10-160518

Međunarodni seminar i radionica pod nazivom "Mreže javnog prijevoza i fleksibilizacija" održan je u srijedu u zadarskom Muzeju antičkog stakla. U svojstvu partnera, jedan od sudionika projekta OPTITRANS – "Optimisation of Public Transport Policies for Green Mobility" je i Grad Zadar, a cilj je poboljšati postojeće prometne politike gradova i uz pomoć EU partnera, na primjeru nekih europskih gradova, poduzeti i ostvariti inovativna rješenja radi unaprjeđenja gradskog prometnog sustava.

Projekt je vrijedan 1,4 milijuna eura, a traje do kraja 2021. godine. Na seminaru su sudjelovali predstavnici projektnih partnera iz Njemačke, Rumunjske, Estonije, Grčke, Italije i Španjolske.

- U modernim, europskim gradovima koriste se nove metode koje su promovirane u javnom prijevozu sa slobodnom mobilnosti građana, rekao je pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Šime Erlić, objašnjavajući da to sve omogućuju digitalizacija i nove tehnologije, a glavni ključ strategija svih europskih gradova jest da se što veći broj putnika vozi javnim prijevozom.

- Ovaj je projekt sufinanciran iz Programa Interreg Europa. Cilj je unaprijediti politiku javnog prijevoza kako bi se smanjilo korištenje osobnih automobila, a samim time će se smanjiti i ugljični monoksid. Projekt je podijeljen u dvije faze, prva traje 36, a druga 24 mjeseca. U prvoj fazi projekta će se raditi početna studija javnog prijevoza i akcijski plan, a u drugoj će se taj akcijski plan implementirati, rekla je voditeljica projekta Optitrans za grad Zadar.

20. travanj 2024 07:07