StoryEditorOCM
KalelargaHRVATSKOJ PRIJETI OPASNA OLUJA, METEOROLOZI ZA CIJELU DRŽAVU IZDALI UPOZORENJA, I VAKULA KAŽE DA BI MOGLO BITI GADNO

Evo gdje će biti najnestabilnije

Piše Jutarnji.hr
22. svibnja 2018. - 19:57
oluja111

 

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, do kraja utorka u Hrvatskoj se očekuje promjenljivo oblačno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Vjetar na kopnu većinom slab, a na Jadranu i umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26 °C, u gorju malo niža - javlja Jutarnji.hr.

DHMZ je putem Meteoalarma za gotovo cijelu državu izdao žuta upozorenja zbog mogućeg grmljavinskog nevremena.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, navodi se u upozorenju koje se izdaje kada prijete potencijalno opasni vremenski uvjeti.

 

U srijedu umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom. Oborina će ponovno mjestimice biti obilnija, ponajprije na Jadranu i područjima uz njega, a poslijepodne moguće i drugdje. Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu većinom umjereno, prolazno i jako jugo, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana u okretanju na istočnjak. Najniža jutarnja temperatura između 11 i 16, na Jadranu od 15 do 20, a najviša dnevna uglavnom između 21 i 26 °C, u gorju malo niža.

I za srijedu je DHMZ putem Meteoalarma izdao žuta upozorenja zbog mogućih grmljavinskih oluja za cijelu državu, a zbog izrazito obilne kiše za Liku, Gorski kotar, Dalmaciju i dalmatinsko zaleđe.

 

U četvrtak i do kraja tjedna u kopnenom području i dalje promjenljivo i nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove. Oborina će biti češća poslijepodne, a ponegdje moguće i izraženija. Temperatura bez značajnije promjene. Na Jadranu sunčano, ali ne i posve stabilno. Povremene kiše i pljuskova bit će uglavnom poslijepodne, češće u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak i bura. Temperatura u blagom porastu, i jutarnja i dnevna.

I Vakula kaže: Bit će oluje

O predstojećim turbulentnim vremenskim uvjetima u utorak se oglasio i glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, koji najavljuje promjenljivo vrijeme koje će prema kraju tjedna biti sve prevrtljivije i to ne zbog dolaska neke fronte s hladnim zrakom, nego zbog ciklone u višim slojevima atmosfere, uz koju će postojati velika vjerojatnost za mjestimična olujna nevremena.

U utorak poslijepodne očekuje nas česta kiša i grmljavina. Moguća su i olujna nevremena s tučom. Najniža temperatura od 11 do 14 °C, a najviša uglavnom 25 ili 26 °C. U središnjoj Hrvatskoj malo manje toplo poslijepodne, a i kiša će biti i češća i obilnija nego na istoku. A već u noći na srijedu i ujutro kiše i grmljavine, ponegdje vjerojatno i obilnijih pljuskova, pa i nevremena, bit će u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će prevladavati slabo do umjereno jugo, te uz njega malo do umjereno valovito more. Temperatura zraka uz more i u Istri niža nego danas - ujutro 14 do 18 °C, a u gorju viša - 9 do 12 °C. Najviša dnevna između 20 i 23 °C, u gorju oko 19 °C.

I na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije kiše i grmljavine, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena, bit će već u noći i prijepodne, a nestabilno će biti i u nastavku dana, malo manje toplog od današnjega. Uz često umjereno jugo more će biti malo do umjereno valovito, a vidljivost u noći mjestimice smanjena zbog sumaglice.

Nestabilno i na jugu. Već od jutra. Uz promjenljivu naoblaku i povremenu kišu i grmljavinu, temperatura zraka uz more malo će se mijenjati, a u unutrašnjosti će dnevni hod biti izraženiji.

I u nastavku tjedna bit će relativno toplo, osobito od petka, do kada će se u kopnenom području zadržati promjenljivo uz povremenu kišu, ponegdje čak i obilnije pljuskove praćene grmljavinom, osobito u južnijim kopnenim krajevima te na Jadranu, gdje su izraženije nestabilnosti, pa i olujna nevremena, još vjerojatnija nego na kopnu, posebice u srijedu. Već u četvrtak bit će ih zamjetno manje, a u pretežno sunčani petak vjerojatno će i sasvim izostati. U početku će još biti juga, mjestimice i jakog, zatim sve češće bure i sjeverozapadnjaka. Temperatura zraka bit će većinom u porastu pa ćemo za vikend ponegdje vjerojatno imati i vruć dan, što će dodatno pridonijeti ionako iznadprosječno toplom svibnju. On možda neće biti rekordan kao travanj, ali će svakako biti među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja, piše Vakula.

HAK-ova upozorenja

Hrvatski autoklub je u svojoj prometnoj prognozi za srijedu vozače upozorio da je u većem dijelu zemlje moguća obilna kiša praćena pljuskovima s grmljavinom. Duž Jadranske magistrale (DC8) i na ostalim cestama kroz gorja mogući su odroni, a valja očekivati i probleme u katamaranskom prometu zbog jakog juga na Jadranu.

25. travanj 2024 16:25