StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: NA KOLEGIJU GRADONAČELNIKA O PROMETNOM KAOSU, ALI I DRUGIM TEMAMA

Poluotok dobiva novi prometni režim, a cijene parkinga neće rasti!

Piše AVŠ
23. svibnja 2018. - 17:00
LGP_3594.JPG

Od iduće školske godine, produženi boravak u zadarskim osnovnim školama bit će povećan sa 15 na 18 grupa. Te tri nove skupine otvorit će se u školama “Šime Budinić”, “Petar Preradović” i “Smiljevac”, što je odlična vijest za sve roditelje zadarskih osnovaca kojima je manjak kapaciteta u produženom boravku bio jedan od najvećih problema.

Najavio je to u srijedu na svom kolegiju zadarski gradonačelnik Branko Dukić, uz napomenu kako su upravo odgoj i obrazovanje u fokusu interesa njegovog mandata. Zato će Grad pomoći u ponovnom oživljavanju udruge 4+, koja skrbi o obiteljima sa četiri I više djece, a u posljednjoj je fazi i priprema dokumentacije za osnovnu školu na Novom Bokanjcu.

Sve ove aktivnosti financirat će se iz gradskog proračuna koji je, doznali smo u srijedu, prošlu godinu zaključio s plusom od 6,2 milijuna kuna. Grad je lani uprihodio 392 milijuna kuna, potrošio 386, a spomenuta razlika iskoristit će se za pokrivanje manjka u blagajni prenesenog iz prošlih godina. Sada će taj manjak iznositi 78 milijuna kuna.

Na idućem gradskom vijeću bit će predstavljeno i novo rješenje prometovanja u pješkoj zoni, na Poluotoku, koje javnost željno iščekuje. Naime, slike koje smo gledali proteklih sezona u srcu grada, nitko ne želi ponovno vidjeti, zbog čega je pročelnik komunalnog odjela Robertino Dujela na kolegiju najavio novi režim dostave na Poluotoku.

Tako će motorna vozila pristup pješačkoj zoni imati u vremenu od 6 do 7.30 te ponovno od 8 do 9 sati. Poslijepodnevne dostave za motorna vozila neće biti, ali će zato ona na električni pogon na Poluotok moći od 14 do 17 sati. Uz to, komunalni odjel je odredio 11 pretovarnih mjesta na samom ulazu u pješačku zonu.

- Uvođenjem ovakvog režima želimo zaštiti interese građana Poluotoka, onih koji tu žive, ali i onih poduzetnika I ugostitelja koji ovdje rade - kazao je Dujela koji je najavio i izmjene u režimu naplate parkiranja. Osim što se ukida parking na novouređenom nogostupu uz gradske bedeme, parkiranje u prvoj zoni ograničit će se na maksimalno tri sata. Iako je bilo planirano da cijene parkiranja poskupe, nakon savjetovanja s građanima, ipak se odustalo od toga pa ovo ljeto ostaju stare od 10 I 12 kuna. Mijenja se jedino rok pa će taj, novi, režim naplate vrijediti od 15. lipnja do 31. kolovoza, odnosno 15 dana duže nego lani.

- Kroz savjetovanje koje smo proveli, pokazalo se da građani nisu spremni kupovati povlaštenu kartu za parkiranje na Poluotoku iako im je ta usluga nužna. Zato smo donijeli ovakvu odluku - kazao je Dujela.

U dogovoru s mjesnim odborom, Grad će u sezoni pojačati autobusne linije prema Petrčanima I to uvođenjem 18 dodatnih prometovanja “Liburnije” tjedno prema tom mjestu. Bit će tu i dvije dodatne noćne linije, u 23 i 24 sata, što se pokazalo nužnim i za brojne sezonce koji ljeti rade u Petrčanima, a nemaju autobusnu vezu za Zadar.

- Ovo je važno i u komunalnom i u turističkom smislu, a trošak za Grad bit će 14 i pol tisuća kuna - kazao je pročelnik za gospodarstvo Ivica Katić.

 

22 europska projekta
Grad Zadar trenutno u provedbi ima 22 europska projekta, što je brojka kojom se ne mogu pohvaliti mnogi. Na kolegiju gradonačelnika, pročelnik za EU fondove Šime Erlić predstavio je još tri nova projekta. Prvi je težak 1,5 milijun kuna i uključuje program izobrazno-informativnih aktivnosti održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra. Drugi je “Park4SUMP” čiji je cilj primijeniti pozitivna europska iskustva s parkingom na zadarske prilike, a treći “Nova znanja za EU projekte lokalnog razvoja” u sklopu kojega će 40 mladih I nezaposlenih dobiti priliku za obrazovanje I posao.

 

Novi kombi za invalide
Nakon 12 godina, Grad kupuje novi kombi za prijevoz osoba s invaliditetom. Jučer je donesena odluka o dodjeli 400 tisuća kuna “Liburniji”, a nakon provedbe javne nabave, novi bi kombi trebao stići krajem lipnja.
26. travanj 2024 08:42