StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: MLADI KUHARI I KONOBARI NA TRGU

Pripremili tradicionalna jela sjeverne Dalmacije, pa častili građane i goste

Piše M. Kalajžić
29. svibnja 2018. - 17:03
etno_dani3-290518

Na Narodnom trgu ispred Gradske lože u vremenu od 9 do 12 sati održala se degustacija tradicijske hrane sjeverne Dalmacije, kao važan dio Etno s obzirom da je hrana važan dio kulturne baštine i kulturnog identiteta.

Ostvarena je suradnjom Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole iz Zadra.

Učenici: konobari, kuhari i slastičari, pokazali su stečena umijeća iz škole pripremivši i posluživši zanimljiva tradicionalna jela iz zadarskog kraja, sve to pod budnim okom njihovih stručnih učitelja.

- Hranu građanima dijelimo besplatno, a ovo što ja poslužujem je benkovačko varivo u kojemu ima graha, kukuruza i ćićvarde. Sami su to naši kuhari spremali, baš kao i ostala jela, te kroštule i fritule – rekao nam je jedan od učenika koji je sudjelovao u posluživanju jela.

Mnogi su građani kušali ono što su učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole pripremili i imali su samo riječi hvale za ukusna jela, a ugodno su bili iznenađeni i turisti koji su se zatekli na Narodnom trgu i kojima se pružila prigoda da i sami kušaju tradicionalna jela sjeverne Dalmacije.

Pri tom se i sama Hotelijersko turistička i ugostiteljska dodatno izreklamirala, uz zanimljiv slogan – škola za sva osjetila!

S obzirom na pomanjkanje kadrova u turizmu, mnogi lokali i hioteli sigurno jedva čekaju da učenici završe svoje školovanje i nađu posao u struci. U nadi da će za svoj rad biti i adekvatno plaćeni. A s obzirom na pokazano na narodnom trgu, svojim će zanatom (i kuhačama) sigurno dobro baratati.

19. travanj 2024 14:37