StoryEditorOCM
KalelargaFOTO S MJESTA DOGAĐAJA: MEĐU 29 MIGRANATA IZ IRAKA I AFGANISTANA BILO JE 15-ERO DJECE

Policija je tek nakon trećeg pokušaja zaustavila kombi otvorivši paljbu! Vozač pobjegao u šumu, za njim tragaju helikopter, dronovi, psi...

Piše A. Vučetić Škrbić / I. Nevešćanin
31. svibnja 2018. - 14:50
pucnjava_srb1-310518

Furgon austrijskih tablica koji je ilegalno prevozio 29 migranata iz BiH u Hrvatsku policija je u srijedu navečer pokušala čak tri puta zaustaviti prije nego što je na njega zapucala iz vatrenog oružja nedaleko Srba.

Prvu put policija ga je pokušala zaustaviti u Donjem Lapcu, ali bez uspjeha. Drugi pokušaj zaustavljanja bio je u Srbu, ali ni on nije urodio plodom. Treći put policija je blokirala cestu nedaleko Srba automobilima, no vozač kombija, pretpostavlja se državljanin BiH, ni taj se put nije htio zaustaviti. Pokušao je probiti blokadu i furgonom je krenuo na policajce. U tom trenutku policija je zapucala prema furgonu jer nisu znali da se u njemu nalazi čak 29 migranata iz Iraka i Afganistana, objasnio je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan na konferenciji za novinare održane u četvrtak prijepodne u Srbu.

Od 29 osoba sabitih u furgon čak 15 je bilo maloljetnika. Riječ je o četiri bračna para i njihovoj djeci, a najmlađe dijete ima sedam godina. Nakon policijske vatre u gospičku bolnici primljeno je sedam pacijenata, ali niti jedan nije teško ozlijeđen, niti se nalazi u životnoj opasnosti. Najteže je stradalo dvoje 12-godišnjaka, dječak i djevojčica, koji su zadobili ozljede od vatrenog oružja i medicinski su zbrinuti u zadarskoj općoj bolnici.

Migranti se u ovom trenutku nalaze u prihvatnom centru u Srbu i svi su od Hrvatske zatražili azil. Vozač furgona je tijekom incidenta uspio pobjeći u šumu i policija za njim intezivno traga. Podignut je helikopter i dronovi, policijski djelatnici na terenu u široj okolici Srba i Donjeg Lapca koriste pse tragače.

Pokušaj krijumčarenja ljudi na granici između Hrvatske i BiH ima dva glavna pravca. Sjeverni, koji krijumčari koriste iz BiH prema Karlovcu, i Južni koji ide preko Ljubuškog i Bihaća na područje Donjeg Lapca i Srba. Južni pravac se koristi rjeđe zbog konfiguracije terena i rijeke Une, no očito je i on postao frekventniji uslijed većeg pritiska ilegalnih migranata koji iz BiH žele što prije doći do neke od zemalja EU.

19. travanj 2024 11:12