StoryEditorOCM
KalelargaSIGURNOST OSOBA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Branko Dukić: Bolja zaštita naših starijih sugrađana je uvijek potrebna

Piše Grad Zadar
12. lipnja 2018. - 20:00
Sigurnost osoba trece dobi (6).JPG

U Velikoj vijećnici Grada Zadra, održano je predavanje za predstavnike svih matica umirovljenika osnovanih na području grada Zadra. Predavanje policijskih službenika o obilježjima kaznenih djela prijevara, obilježjima počinitelja ovih kaznena djela, načinima samozaštite i prijave policiji te  primjere prijevara koje su se dogodile na našem području, održano je u sklopu preventivnih aktivnosti koje provode Vijeće za prevenciju kriminaliteta  na području grada Zadra - Radna skupina za imovinski kriminalitet i PU zadarska u suradnji s  partnerima. Sve sudionike uvodno je pozdravio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, naglasivši kako je bolja zaštita naših sugrađana treće dobi uvijek potrebna.

Tijekom predavanja predstavljene su aktivnosti iz projekta „Sigurnost osoba treće životne dobi“  čiji su nostielji Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, Zadarska županija,  PU zadarska i Matica umirovljenika Zadarske županije. Ovaj projekt kontinuirano se provodi još od 2013. godine s ciljem podizanja razine samozaštitnog ponašanja i informiranosti osoba treće životne dobi o sigurnosti.

Također, predstavljeni su i  rezultati istraživanja temeljem odgovora iz anketnog upitnika provedenog u okviru ovog projekta, a predstavnicima matica umirovljenika uručene su i prigodne brošure sa savjetima o samozaštitnom ponašanju.

Predavanja su održali i predstavnici Udruge MI iz Splita. Ova predavanja dio su jednogodišnjeg projekta „Zaštita prava starijih osoba – promocija, informacija, edukacija“ iz 2017.g., čiji je cilj podizanje kvalitete života starijih osoba i njihova veća integriranost u lokalnu zajednicu. Projekt provodi  Udruga „MI“ – Split u partnerstvu s Udrugom socijalnih radnika Zadar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt se provodi na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije.

U sklopu projekta već su održani koordinacijskih sastanci na području Zadarske županije i grada Zadra sa stručnjacima u skrbi za starije osobe, a cilj sastanaka i ovog predavanja bio je diskusija o iskustvima i načinima zaštite korisnika kada su u pitanju ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Tijekom ovih predavanja umirovljenici su imali priliku dobiti pravni savjet od strane savjetnice za pitanja starijih osoba Udruge „MI“ – Split te poslušati predavanja iz ovog područja.

Podršku ovim preventivnim predavanjima pružili su i  volonteri Volonterskog centra Zadar i predstavnici Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, uvažavajući multidisciplinarni pristup problemu sigurnost više subjekata u lokalnoj zajednici.

19. travanj 2024 15:22