StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO: POLICIJA PRIVELA TROJICU ZADRANA

Napad na policiju izveo diler Siniša G. (47) iz - susjedne zgrade!

4. srpnja 2018. - 17:45
konferecnija_policija5-040718

Policija je uhitila trojicu muškaraca iz Zadra za koje se osnovano sumnja da su sudjelovali u bombaškim napadima na sjedište zadarske policijske uprave u prosincu prošle i travnju ove godine. Trojac je pripremao i treći napad, ali su prije toga uhićeni, te su uz kaznene prijave u srijedu privedeni pritvorskom nadzorniku. Sva trojica uhićenih su iz Zadra i policiji su otprije poznati iz kaznenih istraga vezanih uz preprodaju heroina. Na izvanrednoj konferenciji za novinare u srijedu načelnik zadarske policije Anton Dražina ocijenio je napade podmuklim i kukavičkim pokušajem da se zaustavi rad zadarske policije na suzbijanju preprodaje heroina u Zadru.

- Motiv ovih napada bio je pokušaj da se zaustavi kontinuirani i kvalitetan rad kriminalističke policije, a naročito Odjela kriminaliteta droga. Ovi događaji pokazatelj su brutalnosti i bezobzirnosti koju iskazuju pripadnici kriminalnih skupina, količini mržnje i netrpeljivosti prema policajcima koju se ne libe iskazati na ovaj način. No, predanost i odlučnost koju su policijski službenici kriminalističke policije uložili u pronalazak i privođenje počinitelja najbolji su pokazatelj da su se namjerili na pogrešne ljude - poručio je Dražina.

Bizarno u cijeloj priči je to da je dva bombaška napada na zadarsku policijsku postaju, kako je utvrđeno istragom, izvršio 47-godišnji Siniša G. iz - susjedne zgrade! Zadranin je tijekom noći izašao iz zgrade, te bacio najprije jedan mjesec jednu, pa nakon toga i drugu ručnu bombu, te se vratio u stan svega nekoliko metara udaljen od sjedišta zadarske policije. To je učinio na poticaj 56-godišnjeg Nina G. čiji je brat 44-godišnji Nikica G. u stanu držao oružje.

Trojcu su u tijeku sudski postupci zbog preprodaje heroina za što su i ranije kažnjavani.
Tijekom višemjesečne istrage radi pronalaska počinitelja i rasvjetljavanja okolnosti, nad čak 160 osoba je provedeno kriminalističko istraživanje, dok je 31 osoba poligrafski testirana, te je obavljeno 10 pretraga domova i drugih prostorija i pokretnih stvari.

- Oba osumnjičena muškarca uhićena su u utorak ujutro, a pretragama doma i prostorija koje koriste kod njih je pronađena znatna količina oružja i eksplozivnih sredstava - rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić.

Kod 47-godišnjaka su pronađene četiri ručne bombe, tromblonski nastavak, 446 komada streljiva i tri spremnika za pušku. Kod 56-godišnjaka je pretragama pronađeno oko dva metra sporogorećeg štapina i dvije detonatorske kapisle. U trećem objektu, kojeg ovaj 56-godišnjak koristi zajedno sa 44-godišnjakom, policijski službenici su pronašli: preko kilogram lijevanog Trotila, preko kilogram i pol privrednog eksploziva, kilogram plastičnog eksploziva velike razorne moći, jedan trotilski metak od 200 grama, te 10 lovačkih patrona i četiri komada streljiva.

- U oba događaja na svu sreću nije bilo ozlijeđenih osoba, a na objektima policije je pričinjena materijalna šteta, iako se u tom trenutku u krugu mogao nalaziti netko od službujućih policijskih službenika, a isto tako netko od civilnih osoba koji je u tom trenutku trebao pomoć policije ili se nalazio na kriminalističkom istraživanju - upozorio je Dražina.

Nakon uhićenja, 47-godišnjak i 56-godišnjak su osumnjičeni za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Treći supočinitelj, 44-godišnjak, tereti se za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

25. travanj 2024 12:14