StoryEditorOCM
KalelargaU SJEVERNOJ DALMACIJI OVO SE NE PAMTI VIŠE OD 30 GODINA

Hrvatska obala ponovno u crvenom, u jednom gradu izmjereno čak 37,3 stupnjeva, Zadar umalo srušio rekord!

Piše JL
1. kolovoza 2018. - 19:30
toplo

Hrvatska je trenutačno toplinski najopasnije mjesto u Europi i jedina, uz Švicarsku, za koju je upaljen crveni meteoalarm.

Sutra će se crveni meteoalarm upaliti i za Portugal gdje se navodno očekuju temeprature i do nevjerojatnih 50 stupnjeva.

U mnogim hrvatskim gradovima temperatura je jučer bila viša od 35 stupnjeva, a, sudeći po jutru, danas bi mogli pasti novi rekordi. Jutros u 8 sati u Dubrovniku, Rijeci, gradovima Rab i Hvar temperatura je dosegla 29 Celzijevaca.

Danas će prevladavati sunčano i vruće vrijeme. Na kopnu će uz dnevni razvoj oblaka biti lokalnih pljuskova i grmljavine, osobito u Slavoniji, Baranji i Srijemu. U unutrašnjosti će uz jači razvoj oblaka lokalno biti kiše te pljuskova s grmljavinom koji mogu biti izraženiji, osobito u četvrtak kada je poneki pljusak moguć i duž obale.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu ujutro bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak. Prema kraju dana na sjevernom Jadranu ponovo bura u jačanju. Meteoalarm također upozorava na moguće olujne udare bure i jako grmljavinsko nevrijeme pokraj dana.

 

Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom između 29 i 35 stupnjeva Celzijevih, na istoku i u gorju malo niža, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Zagrijalo se i more. Jutros je bilo najtoplije u Puli - čak 28 stupnjeva. Toplo je i u Malinskoj 26.5°C, na Krku 26°C.

Toplinski val proširit će se na zapad Europe. Meteorološki portal AccuWeather prognozira da će u petak temperatura u Madridu biti 40°C, a u Sevilli bi mogla dosegnuti i 43°C. U Londonu će biti 31°C, a u Berlinu 35°C. Tijekom vikenda temperature će u tim gradovima biti od 6 do 12 stupnjeva više od uobičajenih za ovo doba godine.

 

- Nije isključeno da bi temperature mogle dosegnuti 49°C u jugozapadnoj Španjolskoj i dijelovima južnog Portugala tijekom vikenda, upozorio je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys. Temperature ovoga ljeta u Madridu nisu bile više od 38°C, a već danas bi se to moglo promijeniti. U nekim španjolskim gradovima stanovnici će se već danas pržiti na 42 Celzijevca.

Jugozapad Francuske mogao bi se pržiti na temepraturama do 43°C u nekolikog radova, upozorio je Roys.

Prema podacima portala Severe Weather Europe, najviše temperature u Španjolskoj bi u nedjelju mogle biti između 42 i 45 Celzijevaca, a u Portugalu između 46 i 50°C.

Meteoalarm

Posljednjeg srpanjskog dana zamalo pali temperaturni rekordi

Vrućina je bila glavno obilježje posljednjeg srpanjskog dana. Kao i dan ranije u svim su krajevima, osim u najvišem gorju najviše dnevne temperature dosegnule i prešle vrućih 30°C, a na većem dijelu Jadrana je izmjereno i više od 35°C, javlja Crometeo.

Prema podacima DHMZ-a, najviša dnevna temperatura je izmjerena u Šibeniku, 37.3°C. Ta temperatura je za 0.9°C niža od srpanjskog temperaturnog rekorda koji za Šibenik iznosi 38.2°C (24. srpnja 1987. godine). Apsolutni rekord u Šibeniku od 39.4°C postavljen prošle godine 10. kolovoza nije bio ugrožen.

Nakon Šibenika najtopliji su bili Senj s 37°C, Zadar Zemunik s 36.9°C, Rijeka i Omišalj sa 36.4°C, te Rab s 36.1°C..

U Zadru je izmjerena najviša dnevna temperatura od 36°C. Ta je temperatura samo za 0.1°C niža od srpanjskog temperaturnog rekorda. Tih 36.1°C je izmjereno 22. srpnja 2015. godine. Isto toliko je bilo izmjereno i 2. kolovoza 1998. godine i sve do 2017. godine to je bio i apsolutni temperaturni rekord za Zadar. Naime, 4. kolovoza 2017. godine u Zadru je izmjerena temperatura od 36.3°C te je to novi apsolutni temperaturni rekord. Tako je danas u Zadru do novog apsolutnog temperaturnog rekorda nedostajalo samo 0.4°C.

Zanimljivo je da je tih 36.0°C izmjereno u 13 sati, a već sat vremena kasnije, u 14 sati temperatura se zbog maestrala snizila gotovo za 4°C i izmjereno je 32.3°C.

25. travanj 2024 15:29