StoryEditorOCM
KalelargaPAKLENE VRUĆINE GUŠE EUROPU

Požari divljaju, ribe ugibaju zbog pretoplih rijeka, u Švicarskoj vojska izdala neobično naređenje tenkovskim jedinicama

Piše Zadarski.hr
6. kolovoza 2018. - 16:42
vrijeme-2

Za Hrvatsku, Švicarsku i Portugal Meteoalarm je i danas upalio crveno upozorenje. Drugim riječima, vrijeme je i dalje izuzetno opasno, očekuju se ekstremno visoke temperature. Građani se upozoravaju da se zaštite te da postupaju prema savjetima stručnjaka. Najviše temperature u Hrvatskoj penjat će se do 36°C, kao i u Švicarskoj, dok se u Portugalu živa može popeti i iznad 40°C.

Neuobičajeno visoke temperature u nekim dijelovima Europe prouzročile su velike probleme.

Najmanje 24 ljudi ozlijeđeno je u požaru koji hara južnom portugalskom regijom Algarve, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji. Među ozlijeđenima je jedna 72-godišnjakinja koja je morala biti prebačena helikopterom u bolnicu u Lisabon, objavio je list Publico.

Požar u planinama kod grada Monchiquea još nije pod kontrolom, navodi list, pozivajući se na vatrogasce. U toj popularnoj turističkoj regiji evakuirano je nekoliko naselja, uključujući najmanje jedan hotelski kompleks. Protiv požara bori se više od 100 vatrogasaca sa 300 vozila i kanaderom.

Portugal je ovih dana zahvaćen rekordnim vrućinama. Najviše temperature zabilježene su u subotu u gradu Alvegi gdje su dosegle 46,8 stupnjeva Celzijevih.

A car passes next to a fire near small village of Monchique, Portugal August 6, 2018. REUTERS/Rafael Marchante

Rafael Marchante / REUTERS

Požar kraj sela Monchique u Portugalu

 

Velike vrućine utječu i na životinje. Tona mrtvih riba izvađena je iz gornjeg toka Rajne na granici Njemačke i Švicarske unatoč naporima da ih se spasi od nezapamćenih vrućina, objavio je u ponedjeljak ceh švicarskih ribara.

Radi se većinom o lipljenu koji živi u vodama na temperaturi od 23 stupnja. No, Rajna je u tom dijelu dosegnula 27 stupnjeva zbog toplinskog vala koji dva tjedna pogađa veći dio Europe. Ribari su ih pokušali spasiti tako što su napravili šest bazena s hladnijom vodom u koje je dio riba doplivao prošlog tjedna.

Stručnjak za ribarstvo Samuel Gruendler rekao je da će broj uginulih riba vjerojatno rasti i da tek treba vidjeti hoće li doseći 50.000 koliko ih je uginulo u toplinskom valu 2003.

Njemačka je prošlog tjedna zabilježila povijesno visoku temperaturu od 39,5 stupnjeva u istočnom gradu Bernburgu.

A family walks through the partially dried riverbed of Europe's most important waterway, Rhine in front of the skyline of Dusseldorf, Germany, July 31, 2018. Water levels remain low as a drought and heatwave continues and freight vessels cannot sail fully loaded on the river. REUTERS/Wolfgang Rattay

Wolfgang Rattay / REUTERS

Presušeni dio Rajne kod Dusseldorfa u Njemačkoj

 

I u Švicarskoj su visoke temperature poremetile uobičajeni život. Švicarske tenkovske jedinice prebacile su se isključivo na noćne aktivnosti jer se zbog neviđenih vrućina ceste doslovno tope, objavio je u ponedjeljak vojni glasnogovornik.

Budući da visoke temperature tope asfalt, 57 tona teška vozila po danu više ne mogu voziti, rekao je Daniel Reist. Tenkovi mogu napraviti rupe i ostaviti udubljenja, dodao je.

U subotu je ovogodišnja rekordna temperatura u Švicarskoj od 36,2 stupnja izmjerena u Sionu na jugozapadu zemlje, a ovoga se tjedna očekuju još veće.

Vojska je zbog vrućina prilagodila i druge aktivnosti, pa će se tako duge hodnje i treninzi održavati rano ujutro ili kasno navečer. Časnici su dobili upute da vojnicima daju više pauza za osvježenje i kontroliraju uzimaju li dovoljno vode, rekao je glasnogovornik.

Screenshot / meteoalarm.eu

 

Vrućine su možda najteže pale Skandinavcima. Nezapamćene temperature više od 30°C inspirirale su vlasnike K-Supermarketa iz Helsinkija da pozovu kupce da prespavaju u njihovom dućanu.

Na Facebooku su napisali tko hoće, neka ponese sve što mu je potrebno preko noći, a oni osim rashlađenog prostora nude večeru i doručak. Upozorili su usput da se svjetla gase u ponoć.

- Uvijek nastojimo udovoljiti svojim kupcima pa zašto ne i sad - rekla je voditeljica trgovine Marika Lindfors.

 

Temperature iznad 30°C već dva tjedna griju Hrvatsku, a prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda drugačije neće biti ni danas.

Očekuje se pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, a uz jači razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki lokalni, poslijepodnevni pljusak.

Vjetar će biti slab, na Jadranu ponegdje i umjeren, ujutro uz obalu bura, zatim zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 31 do 36 Celzijevih stupnjeva.

25. travanj 2024 06:49