StoryEditorOCM
KalelargaKONAČNO STIŽE OSVJEŽENJE, TEMPERATURE ĆE PONEGDJE PASTI ZA VIŠE OD 10 STUPNJEVA!

Dijelove RH očekuje prodor nestabilnosti koji donosi opasne oluje

Piše Zadarski.hr
9. kolovoza 2018. - 12:57
vrijeme

U Hrvatsku za nekoliko dana stiže dašak osvježenja, ali na razočaranje mnogih kojima je temperatura iznad 30 Celzijevih stupnjeva već preko glave, nešto podnošljivije vrijeme stići će ponajprije u sjeverozapadni dio unutrašnjosti i zapadnu Slavoniju, dok se u većini ostalih dijelova države nastavlja vrući period, uz izuzetak Istre, u kojoj proteklih dana temperature ipak nisu značajno prelazile 30, a nerijetko su bile i niže od te vrijednosti.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u četvrtak nas još uvijek posvuda očekuje sunčano i vruće, u Dalmaciji i vrlo vruće, a uz dnevni razvoj oblaka tek poneki poslijepodnevni pljusak moguć je u gorskim područjima i unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar većinom slab, na istoku poslijepodne umjeren jugoistočni, duž obale jugozapadni i zapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 21, u gorju i malo niža, a na Jadranu od 22 od 27 °C. Najviša dnevna između 32 i 37 °C.

Zbog visokih temperatura za cijelu su državu putem Meteoalarma izdane žute i narančaste uzbune.

U petak nam stiže najavljeni poremećaj. Bit će djelomice sunčano, uz više oblaka na zapadu i sjeveru zemlje, a s petka na subotu mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom. Oborina će biti češća u zapadnim područjima, gdje pljuskovi lokalno mogu biti izraženi.

Uglavnom suho zadržat će se na krajnjem istoku zemlje te na srednjem i južnom Jadranu.

U nedjelju ponovo stabilnije i sunčanije.

Vjetar slab, od subote će puhati umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu u petak sjeverozapadnjak, a u subotu će na sjevernom dijelu zapuhati umjerena i jaka bura te se prema kraju dana proširiti na ostatak obale. U nedjelju vjetar u slabljenju.

Od subote temperatura niža, osobito na zapadu i sjeveru zemlje, gdje će uz kišu ponegdje pasti i za desetak ili više Celzijevih stupnjeva.

Prema trenutnim najavama, novi veći poremećaj stiže sredinom sljedećeg tjedna kada bi kiše i grmljavinskih oluje, osim na sjeverozapadu unutrašnjosti, moglo biti i na sjevernom Jadranu.

Vakulina prognoza

U srijedu se o predstojećim vremenskim promjenama oglasio i glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

- Premda su prošli i ovaj tjedan gotovo diljem Hrvatske najtopliji ove godine, temperatura je daleko od naših apsolutnih rekorda. No, dovoljna za upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje. U petak i subotu ta će upozorenja zamijeniti nova - i to za mjestimice moguće olujno nevrijeme, a za vikend na Jadranu i jaku buru, koja će ponegdje imati i olujne udare, osobito podno Velebita, gdje će onemogućavati normalno prometovanje, piše Vakula.

U petak nas u kontinentalnom području, kako navodi Vakula, očekuju sve češći pljuskovi i grmljavina, vjerojatno već prijepodne u unutrašnjosti Istre i Gorskome kotaru, zatim i u većini zapadnih krajeva. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. Još nestabilnije će biti u noći na subotu i tijekom subote, kada će i zamjetno osvježiti, uz mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a vruće će se zadržati uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i Podunavlju. U nedjelju i ponedjeljak ponovno diljem unutrašnjosti sunčanije i toplije, većinom i vruće, te uglavnom bez kiše, a u utorak se vjerojatnost za nju ponovno povećava.

I na Jadranu će biti pljuskova i grmljavine, gotovo sigurno u petak na sjevernom dijelu, u subotu vjerojatno i ponegdje južnije, ali zamjetno rjeđe nego na kopnu. Tijekom vikenda će biti i većinom vjetrovito, uz jaku buru s olujnim udarima osobito na sjevernom dijelu, ponajviše u subotu i nedjelju prijepodne podno Velebita, gdje će biti onemogućeno normalno prometovanje. Prema jugu Jadrana bit će i prolazno umjerene do jake tramontane, navodi Vakula.

 
20. travanj 2024 06:52