KONAČNO STIŽE OSVJEŽENJE, TEMPERATURE ĆE PONEGDJE PASTI ZA VIŠE OD 10 STUPNJEVA! Dijelove RH očekuje prodor nestabilnosti koji donosi opasne oluje

KONAČNO STIŽE OSVJEŽENJE, TEMPERATURE ĆE PONEGDJE PASTI ZA VIŠE OD 10 STUPNJEVA!

U Hrvatsku za nekoliko dana stiže dašak osvježenja, ali na razočaranje mnogih kojima je temperatura iznad 30 Celzijevih stupnjeva već preko glave, nešto podnošljivije vrijeme stići će ponajprije u sjeverozapadni dio unutrašnjosti i zapadnu Slavoniju, dok se u većini ostalih dijelova države nastavlja vrući period, uz izuzetak Istre, u kojoj proteklih dana temperature ipak nisu značajno prelazile 30, a nerijetko su bile i niže od te vrijednosti.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u četvrtak nas još uvijek posvuda očekuje sunčano i vruće, u Dalmaciji i vrlo vruće, a uz dnevni razvoj oblaka tek poneki poslijepodnevni pljusak moguć je u gorskim područjima i unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar većinom slab, na istoku poslijepodne umjeren jugoistočni, duž obale jugozapadni i zapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 21, u gorju i malo niža, a na Jadranu od 22 od 27 °C. Najviša dnevna između 32 i 37 °C.

Zbog visokih temperatura za cijelu su državu putem Meteoalarma izdane žute i narančaste uzbune.

U petak nam stiže najavljeni poremećaj. Bit će djelomice sunčano, uz više oblaka na zapadu i sjeveru zemlje, a s petka na subotu mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom. Oborina će biti češća u zapadnim područjima, gdje pljuskovi lokalno mogu biti izraženi.

Uglavnom suho zadržat će se na krajnjem istoku zemlje te na srednjem i južnom Jadranu.

U nedjelju ponovo stabilnije i sunčanije.

Vjetar slab, od subote će puhati umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu u petak sjeverozapadnjak, a u subotu će na sjevernom dijelu zapuhati umjerena i jaka bura te se prema kraju dana proširiti na ostatak obale. U nedjelju vjetar u slabljenju.

Od subote temperatura niža, osobito na zapadu i sjeveru zemlje, gdje će uz kišu ponegdje pasti i za desetak ili više Celzijevih stupnjeva.

Prema trenutnim najavama, novi veći poremećaj stiže sredinom sljedećeg tjedna kada bi kiše i grmljavinskih oluje, osim na sjeverozapadu unutrašnjosti, moglo biti i na sjevernom Jadranu.

Vakulina prognoza

U srijedu se o predstojećim vremenskim promjenama oglasio i glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

- Premda su prošli i ovaj tjedan gotovo diljem Hrvatske najtopliji ove godine, temperatura je daleko od naših apsolutnih rekorda. No, dovoljna za upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje. U petak i subotu ta će upozorenja zamijeniti nova - i to za mjestimice moguće olujno nevrijeme, a za vikend na Jadranu i jaku buru, koja će ponegdje imati i olujne udare, osobito podno Velebita, gdje će onemogućavati normalno prometovanje, piše Vakula.

U petak nas u kontinentalnom području, kako navodi Vakula, očekuju sve češći pljuskovi i grmljavina, vjerojatno već prijepodne u unutrašnjosti Istre i Gorskome kotaru, zatim i u većini zapadnih krajeva. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. Još nestabilnije će biti u noći na subotu i tijekom subote, kada će i zamjetno osvježiti, uz mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a vruće će se zadržati uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i Podunavlju. U nedjelju i ponedjeljak ponovno diljem unutrašnjosti sunčanije i toplije, većinom i vruće, te uglavnom bez kiše, a u utorak se vjerojatnost za nju ponovno povećava.

I na Jadranu će biti pljuskova i grmljavine, gotovo sigurno u petak na sjevernom dijelu, u subotu vjerojatno i ponegdje južnije, ali zamjetno rjeđe nego na kopnu. Tijekom vikenda će biti i većinom vjetrovito, uz jaku buru s olujnim udarima osobito na sjevernom dijelu, ponajviše u subotu i nedjelju prijepodne podno Velebita, gdje će biti onemogućeno normalno prometovanje. Prema jugu Jadrana bit će i prolazno umjerene do jake tramontane, navodi Vakula.

 
Naslovnica Kalelarga