StoryEditorOCM
KalelargaKANONADA IZ KUMULONIMBUSA

Iznad Biograda i Zadra udarilo preko 1000 gromova!

Piše IN
14. kolovoza 2018. - 17:16
1_Screenshot 2018-08-14 10.40.17

Zadarsko područje u utorak prijepodne pogodilo je snažno grmljavinsko nevrijeme. U razdoblju od 8 do 13 sati u Zadru je palo oko 30 litara kiše po četvornom metru. Veliki grmljavinski oblak natkrio je područje od Paga do Vodica i od Velebita do Dugog otoka pa je najviše pražnjenja zabilježeno upravo na zadarskom i biogradskom području, doznajemo do Anđelka Vidovića, voditelja meteorološke postaje na Puntamici.

- Riječ je o području u krugu između 25 i 30 kilometara. Njega je natkrio kumulonimbus, grmljavinski oblak nabijen električnom energijom, na visini od 500 do 12 tisuća metara. Kad je dosegnuta kritična masa počela su električna pražnjenja unutar i izvan oblaka u obliku sijevanja, grmljavine i grmljenja odnosno padanja tuče i kiše. Na sreću, tuča je padala samo jednu minutu i nije izazvala štetu, a kiša je dobro natopila – kaže Vidović dodajući da su njihovim detektori za grmljavinu iznad Zadra registrirali preko 480 pražnjenja, a još i više bilo je na području Biograda. Dojava građana o nekim štetama ili zapaljenim požarima međutim nije bilo.

Kako je izgledala ta kanonada s neba moglo se pratiti na nekoliko aplikacija, poput one na stranici Lightning Maps, na kojoj su naračanstom bojom prikazana mjesta intezivne grmljavine. Pravo je čudo da od tih tisuću i više pražnjenja nije bilo nikakvih posljedica.

26. travanj 2024 17:49