StoryEditorOCM
KalelargaUGLEDNI SVJETSKI METEO SERVIS OBJAVIO PROGNOZU ZA JESEN

Pogledajte kojim dijelovima Hrvatske prijete česta olujna nevremena i hladnoća!

Piše Jutarnji.hr
18. kolovoza 2018. - 21:11
kiša i oluja

Tijekom vikenda i većeg dijela sljedećega tjedna prevladavat će suho, sunčano i vruće, uz samo rijetke poslijepodnevne pljuskove. Uz pretežno sunčano vrijeme najviša temperatura zraka bit će oko 30 °C., piše HRT.

Mogućnost za jači razvoj oblaka te lokalnu kišu i grmljavinu postojat će još većinom u nedjelju u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije te samo rijetko i na obali. Puhat će slaba i umjerena bura, podno Velebita do utorka na udare mjestimice i jaka, te zapadni i sjeverozapadni vjetar u Dalmaciji.

Tijekom sljedećega vikenda povećava se vjerojatnost znatnije promjene vremena s čestom kišom, grmljavinom i padom temperature, pišu za HRTstručnjaci iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

AccuWeather

 

Ugledni meteo servis Accuweather je pak objavio sezonsku prognozu za jesen prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od listopada, prenosi Istramet. Treba naglasiti kako su sezonsku prognozu za ovo ljeto poprilično dobro predvidjeli.

Naročito se to odnosi na toplinske valove i požare u srednjoj i sjevernoj Europi, kao i na oluje na Balkanu, kojih ove sezone nije nedostajalo. Naši krajevi u objavi sredinom svibnja nalazili su se na granici između dva tipa vremena, bez zabilježenih meteoroloških ekstrema.

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja, kako jesen bude odmicala,predviđaju sve češće oborine.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci. Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenome.

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu. U listopadu i studenome slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će rujan vjerojatno biti topliji od prosjeka, u listopadu i studenome zbog češćih oborina i oluja slijedi njihov pad. Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i tuču uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tyler Roys.

18. travanj 2024 03:58