StoryEditorOCM
KalelargaKREĆE IZGRADNJA PRVE FAZE PROJEKTA NOVOG KAMPUSA KOJA VRIJEDI ČAK 60 MILIJUNA EURA!

Zadar uskoro dobiva studentski dom i menzu, ali i još tri nove sveučilišne zgrade

Piše I.Ivanac
20. rujna 2018. - 17:59
1

Veliki radni strojevi uskoro bi mogli ući u dvorište Novog kampusa jer izgradnja zgrade novog studentskog doma i menze pred samim je početkom. Naime, na Sveučilištu u Zadru u čevrtak je održana završna konferencija za pripremu prve faze izgradnje projekta "Novi kampus – Centar novih tehnologija, edukacije i kulturnih resursa" koja za cilj ima širenje sveučilišta u skladu sa starteškim i nacionalnim prioritetima, kako bi u budućnosti omogućio adekvata razvoj koji je trenutno otežan nedostatkom prostora i opreme.

- Svi znamo da se Sveučilište u Zadru jako dobro razvija pogotovo kada je u pitanju ljudski potencijal. No ono sa čime zaostajemo je razvoj prostorne infrastrukture. To se događa zbog toga što imamo vrhunski kadar unutar institucije kojeg postojeća infrasturktura jednostavno ne može pratiti, kazala je Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru dodajući kako je priprema izgradnje novog kampusa počela 2015. godine.

U prvoj fazi izgradnje kampusa u vrijednosti od 60,4 milijuna eura gradit će se četiri zgrade. Uskoro će započeti izgradnja studentske menze s 500 mjesta i kapacitetom od 2.415 obroka dnevno, studentski paviljoni odnosno studentski dom sa 285 ležajeva. Za zgradu STEM odjela sa studentskim dormitorijem izradit će se idejni projekt te arhitektonski projekti za sveučilišnu knjižnicu koja će biti budući centar novih tehnologija, edukacije i kulturnih resursa. Također u sklopu prve faze završit će se izrada dokumentacije za Centar za interdisciplinarna istraživanja mora i pomorstva.

Izgradnja zgrade STEM odjela uvelike će doprinijeti dodatnom razvoju prirodnih znanosti kao što su geografija, ekologija, agronomija jer će imati dodatnog prostora za rad, a početak gradnje može se očekivati od 2020. godine.

Kompletna izgradnja Novog kampusa odvijati će se u više investicijskih ciklusa ovisno o mogućnostima sredstava.



 

23. travanj 2024 22:57