StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: U ZONI GRABI POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVI CENTAR

Ministar Darko Horvat: U Poličniku će za godinu dana niknuti Centar za razvoj i edukaciju

24. rujna 2018. - 19:20
policnik13-240918

U ponedjeljak, 24. rujna ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zajedno sa županom Božidarom Longinom, načelnikom općine Poličnik Željkom Lončarom i saborskom zastupnicom Grozdanom Perić, postavio je kamen temeljac u poduzetničkoj zoni Grabi u Poličniku.

Na tom bi mjestu za otprilike godinu dana trebao niknuti 25,8 milijuna kuna vrijedan "centar za razvoj i edukaciju", središte za unaprjeđenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode – vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med. U centru će se pružati i usluge inkubacije i konzultantske usluge poduzetnicima, specijalizirane edukativne usluge poslovnim subjektima, studentima Sveučilišta u Zadru i učenicima, te nuditi usluge razvoja proizvoda i edukacije u cilju povećanja konkurentnosti proizvodnje.

– Drago mi je ovdje vidjeti sinergiju općine i županije. Zadarska županija nije samo županija turizma već i poduzetništva i volio bih da se tako nastavi razvijati. Ovo je jedan jako lijep projekt, kroz edukacijski centar u poduzetničkoj zoni Poličnik poduzetnicima će se staviti na raspolaganje prostori do kojih još sami ne mogu doći vlastitim investicijama. Ako budem ministar u vrijeme završetka, vrlo ću rado prerezati vrpcu na otvaranju centra – kazao je Horvat te dodatno naglasio činjenicu da se trenutno u Hrvatskoj gradi ili je u završnoj fazi ugovaranja dvadesetak sličnih projekata, vrijednih više od 500 milijuna kuna, a svi su proizišli iz natječaja koje je 2016. raspisalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

– Pokušavamo poduzetnicima na raspolaganje staviti što više novca iz strukturnih fondova! Ovakvu infrastrukturu ne treba graditi sredstvima državnih, županijskih ni općinskih proračuna već kroz fondove. Do kraja godine bit će još osam natječaja – najavio je ministar.

Unutar centra u Poličniku nalazit će se nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina koje će ujedno služiti kao praktikumi za učenje i aktivno sudjelovanje u tehnološkim procesima pod stručnim vodstvom, a bit će opremljena razvojna radionica, punionica meda, kemijsko-mikrobiološki laboratorij, dvorana za edukaciju te uredi za inkubaciju tvrtki. Usluge inkubacije namijenjene su razvojnim tvrtkama u raznim sektorima industrije vezanim uz pčelinje proizvode.

– Veliko mi je zadovoljstvo položiti kamen temeljac za ovaj razvojni centar. U poduzetništvu smo skočili čak sedam stepenica, bili smo na osmome mjestu, sada smo na samome vrhu. Stvorili smo pozitivno ozračje u kojem neće izostati ni rezultati – kazao je župan Božidar Longin.

26. travanj 2024 10:13