StoryEditorOCM
4 kantunaPOZNATA IMENA ČETVORICE OSUMNJIČENE ZA GOSPODARSKI KRIMINAL

Direktor Ostree Badurina s partnerima Jurlinom, Lukinetom i Butkovićem pričinili štetu od 68 milijuna kuna!

Piše IN/BS
3. listopada 2018. - 14:28
badurina_

NOVO

Uz Nevena Badurinu, direktora i bivšeg suvlasnika Ostree, za više djela gospodarskog kriminala prijavljeni su Mladen Jurlina (62) iz Zadra te Valentino Lukinec (28) i Hrvoje Butković (44) iz Zagreba.

Sumnja se da su u razdoblju od 2003. do 2018. preko Ostree i tvrtki iz Zagreba i Samobora izvukli ukupno oko 68 milijuna kuna, a cijela je "operacija" završila u policiji kad je Badurina počeo izbjegavati plaćanje 

- Iz firme sa sjedištem u Stankovcima, izvukli su 48 milijuna i 200 tisuća kuna, a državni proračun RH je oštećen za dodatnih 18 milijuna i 900 tisuća kuna. Spomenuti novac čine poticaji isplaćeni od strane Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a bio je namijenjen za unaprijeđenje proizvodnje, razvoj poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta, te generiranje ukupnog razvoja - rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić u srijedu na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu zadarske policije.

Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja Badurina se sumnjiči da je, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Stankovcima, u razdoblju od rujna 2003. do 25. svibnja 2018. godine, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata, bez ikakve valjane osnove, sa žiro računa društva  podizao i zadržao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od 48.173.266,70 kuna,.

Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate tog iznosa krivotvorio je poslovnu dokumentaciju društva uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade.

 Nadalje je isplatama primitaka, koje u biti predstavljaju njegov dohodak od nesamostalnog rada u 2012. i 2014. godini, te njegov drugi dohodak u 2015. godini, oštećenom trgovačkom društvu u konačnici stvorio obvezu plaćanja poreza državnom proračunu RH u ukupnom iznosu od 13.795.446,08 kuna, kojeg nije niti prikazao u poslovnim knjigama društva.

Sumnjiči ga se i da je u međusobnom dogovoru sa 28, 44 i 62-godišnjacima, s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi za društvo, po osnovi nepripadne isplate povrata PDV-a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 5.121.781,90 kuna, u poslovnim knjigama društva  tijekom kolovoza 2016. godine prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim trgovačkim društvima po osnovi izvedenih radova i isporučene opreme na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu za potrebe društva, iako su svi navedeni znali da nikakvi radovi nisu izvršeni, niti je isporučena bilo kakva oprema od strane navedenih društava, a niti je društvo isto platilo.

Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava,  a  temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova.

Na opisani način državni proračun RH u razdoblju od 03.09.2003. do 25.05.2018. oštećen je za ukupan iznos od 18.917.227,98 kuna, te oštećeno trgovačko društvo. za iznos od 48.173.266,70 kuna.  

Badurina je uhićen u ponedjeljak, a u utorak je predan pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu zbog  zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Njegovi kompanjoni  su nakon kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave Zadarske uz kaznenu prijavu zbog utaje poreza ili carine  te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

- Riječ je bila o složenom kriminalističkom istraživanju koje je trajalo sedam mjeseci. Trebalo je pregledati nekoliko tisuću stranica dokumentacije. U ovom se slučaju očituje upornost u počinjenju kaznenog djela - rekao je voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zadarske Tomislav Škara.

-------------------------------------------

Neven Badurina, direktor i suvlasnik stankovačke Ostre, tvornice za preradu ribe, nalazi se u istražnom pritvoru Županijskog suda u Zadru.

Kako nam je neslužbeno potvrđeno, Badurina je zajedno s još trojicom priveden u utorak tijekom poslijepodnevna kod Županijskog državnog odvjetnika, nakon ispitivanja trojica za sada puštena da se brane sa slobode. Badurina je odveden kod suca istrage koji mu je odredio istražni zatvor od 30 dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Sva četvorica osumnjičena su da su tijekom dužeg vremenskog razdoblja počinili više kaznenih dijela iz područja gospodarskog kriminaliteta uključujući i porezne utaje za visoke novčane iznose, a cijeli postupak je pokrenut nakon prijave Porezne uprave.

Zadarska policija u 11 sati održat će konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti detalje ove akcije na kojoj su zajedno sa Županijskim državnim odvjetništom radili preko godine dana.

26. travanj 2024 06:31