StoryEditorOCM
KalelargaMINISTAR OBRANE S MAĐARSKIM KOLEGOM

Krstičević i Benko posjetili bazu u Zemuniku

Piše Zadarski.hr
11. listopada 2018. - 21:49
ministar

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se u četvrtak, 11. listopada 2018. godine s ministrom obrane Mađarske Tiborom Benkőm u sklopu dvodnevnog službenog posjeta mađarskog izaslanstva Hrvatskoj.

Na sastanku u Ministarstvu obrane ministri su razgovarali o bilateralnoj suradnji i mogućim pravcima njenog razvoja te izrazili zadovoljstvo suradnjom zrakoplovstava i vojno-tehničkom suradnjom Hrvatske vojske i Mađarskih obrambenih snaga.

„Hrvatsku i Mađarsku vežu prijateljski odnosi i čvrsta obrambena suradnja s mogućnostima za njezino unaprjeđenije i na bilateralnoj i na multilateralnoj razini. Zrakoplovstvo je područje od strateške važnosti za zajedničku suradnju, a jedno od područja suradnje je i područje specijalnih snaga te suradnja između obrambenih industrija", poručio je ministar Krstičević.

Razgovarali su i o budućoj suradnji u razvoju i implementaciji NATO ciljeva sposobnosti, suradnji unutar Europske unije i Inicijativi o obrambenoj suradnji, a ministri su naglasili značaj PESCO projekata u sklopu inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC).

Ministar Krstičević s ministrom obrane Mađarske

Nakon bilateralnog sastanka ministri su s izaslanstvima razgledali izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme hrvatskih proizvođača u Ministarstvu obrane.

Nakon sastanka u MORH-u ministri obrane Hrvatske i Mađarske posjetili su vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić" 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku, gdje su se sastali sa zapovjednikom 93. zrakoplovne baze pukovnikom Krešimirom Ražovim i obišli izloženi taktičko-tehnički zbor HRZ-a te razgledali zrakoplove Canadair CL-415 i Airtractor AT 802 A/F Protupožarne eskadrile.

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a upravo je uspješno završena obuka pilota i instruktora Mađarskog ratnog zrakoplovstva na avionima Zlin-242L te su se ministri Krstičević i Benkő pritom susreli s mađarskim pilotima koji su završili školovanje: „Hrvatska ima vrhunske pilote i odličnu pilotsku školu i drago mi je što hrvatski piloti i instruktori mađarskim kolegama mogu prenijeti vrijedna iskustva i znanja koja će im uvelike koristiti u profesionalnom razvoju", istaknuo je ministar Krističević, a ministar obrane Mađarske izrazio je zadovoljstvo posjetom Zemuniku: „Razgovor s pilotima uvjerio me u kvalitetu obuke mađarskih pilota u Hrvatskoj i da je sve što su naučili u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku dragocjeno i korisno".

Mađarski piloti izrazili su zadovoljstvo provedenom obukom i zahvalnost za sve naučeno čime su unaprijedili svoja znanja i vještine.

Ministar Krstičević podsjetio je na potpisani Sporazum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program - MSAP) koje će biti smješteno u Zemuniku. „Uspostava prvog NATO središta u Zemuniku od strateškog je značaja za Hrvatsku i drago mi je da će se ovdje zajedno obučavati i hrvatski i mađarski piloti, zajedno s pripadnicima vojski drugih članica NATO-a", poručio je ministar Krstičević.

19. travanj 2024 21:39