StoryEditorOCM
KalelargaZASTARA KAZNENOG PROGONA

"Funcuti" oslobođeni optužbe za prekršaj nakon što su progonili Zadrane šipkama i drvenim letvama ulicama Šibenika!

Piše B.S.
12. studenog 2018. - 23:01
funcuti šaka

Dvanaest pripadnika navijačke skupine "Funcuti" iz Šibenika oslobođeno je optužbe za napad šipkama i drvenim letvama na šestoricu simpatizera "Hajduka" iz Zadra koji su se u strahu za život skrili u policijskoj postaji u Šibeniku, te obližnjoj šumi.

Maskirani fantomkama "Funcuti" su Zadrane 28.kolovoza 2014. progonili po ulicama Šibenika nakon što su im prethodno razbili jedan od automobila, a sud ih je oslobodio optužbe za narušavanje javnog reda i mira zbog apsolutne zastare kaznenog progona.

U sudskom postupku na Prekršajnom sudu u Zadru kojem je ovaj predmet ustupljen 19.svibnja 2015.godine kao drugom nadležnom sudu za postupanje, utvrđeno je, naime, kako je od dana kad je prekršaj počinjen proteklo četiri godine, zbog čega je nastupila apsolutna zastara prekršajnog progona. Prema Prekršajnom zakonu za prekršaje narušavanja javnog reda i mira apsolutna zastara kaznenog progona nastupa nakon četiri godine.

- Slijedom navedenog, temeljem propisa citiranog u izreci, optužba protiv okrivljenih je odbijena, te je u skladu s time odlučeno da troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava - navodi se u obrazloženju presude sutkinje Prekršajnog suda u Zadru Teodore Projić Škovrlj.

Sukob je, prema optužnom prijedlogu policije, počeo oko 23 sata u Šibeniku na parkingu u Ulici Srednja magistrala pored restorana „Vila Velebita“ gdje su se "Funcuti" na temelju unaprijed sačinjenog plana i dogovora dovezli u dvije grupe - osobnim automobilima „Renault Scenic“ i „Peugeot 307“ šibenskih oznaka.

Tamo su, naime, Zadrani prethodno ostavili „Seat Cordobu“ zadarskih oznaka, te su se od tuda njih šestoro osobnim automobilom „VW Golf“ zaputili u Split, gdje se od 19 sati odigravala nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i „Dnipro“.

"Funcuti" su ih, međutim, čekali da se vrate u Šibenik po automobil, nakon čega su kada su ovi konačno došli ispred "Vile Velebita" poiskakali iz automobila sa "fantomkama" na glavi dok su u rukama imali razne šipke i drvene letve.
Najprije su počeli udarati po „golfu“ na kojem su razbili zadnje vjetrobransko staklo, nakon čega je Zadranin koji ga je vozio dodao gas te počeo bježati, dok je drugi ostavio automobil, te pješice pobjegao u obližnju šumu. Navijači se nisu "dali smesti" pa su sa svoja dva automobila krenuli u potjeru ulicama grada Šibenika sve do parkinga Policijske postaje Šibenik gdje su Zadrani utrčali tražeći pomoć.

"Funcuti" su potom u automobilima napustili područje grada, no tamo su ih ipak kasnije tijekom večeri locirali policajci. Zadranin koji je pobjegao i skrio se u šumi do svog je automobila došao tek kada je policijska ophodnja došla na parking prostor ispred restorana „Vila Velebita“,

Policijska uprava Policijska Postaja je 19. rujna 2014. podnijela optužni prijedlog protiv okrivljenika, među kojima su bila i dvojica maloljetnika, radi prekršaja. Tijekom postupka saslušani su L.K, F.K., M.M., J.C., S.B., K.Z., kao i dvojica maloljetnika. Dok su okrivljeni B. K. i M. E. sudu dostavili pisane obrane.
Okrivljeni D. S. S. i I. D. su također više puta pozvani na sud ali se nisu odzvali, odnosno zaprimili sudske pozive.

16. travanj 2024 22:32