StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: VELIKA ZAPLJENA ZADARSKE POLICIJE

Na Brodarici 53-godišnji R.K, iz Sali cijelu etažu kuće opremio za uzgoj marihuane, biljke je grijalo i hladilo 368 led lampica i ventilatora!

21. studenog 2018. - 16:10
marihuana17-211118

U potkrovlju obiteljske kuće na zadarskom predjelu Brodarica policija je u utorak otkrila dosad najsofisticiraniji sustav za indoor uzgoj marihuane, zbog čega je uhićen 53-godišnji R.K. koji je za svaku biljku vodio specijalan dnevnik, a istovremeno je na "pravom poslu" održavao i aparate za kavu u policiji.

Policija je u obiteljsku kuću, inače peteročlane obitelji, upala oko 11 sati ujutro, kada je “botaničar”, koji je duže vrijeme bio pod prismotrom, u laboratoriju bio sam. Inspektori su ostali zapanjeni filmskim izgledom laboratorija marihuane koji je “disao” na cijeloj etaži kuće. Bio je toplinski izoliran, opremljen s klima uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sustavom za dopremanje čistog zraka, sustavom infracrvene i LED rasvjete, tajmerima za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage, te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka. U otkrivanju ilegalne “manufakture” policija se koristila i termovizijskim kamerama.

-  Na etaži gdje je bio laboratorij toplina je bila veća nego u drugim dijelovima kuće i na taj način smo sumnje potvrdili- rekao je u srijedu na izvanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu policije Bore Mršić, voditelj krim odjela zadarske policije. U tako uređenom laboratoriju koji je godišnje mogao proizvoditi više od 60 kilograma marihuane, stvoreni su uvjeti za strogo kontrolirani cjelogodišnji uzgoj kanabisa, marihuane i to višestruko kvalitetnije, odnosno tri do pet puta jače od iste takve uzgojene u prirodnim uvjetima na otvorenom prostoru.

- Marihuana uzgojena na ovaj način, posjeduje znatno povećan udjel aktivnog  sastojka THC-a u odnosu na običnu marihuanu, pa je tako i njena cijena na narko tržištu znatno veća- rekao je voditelj kriminalističke policije.

Tijekom mjeseca rujna i listopada ove godine, 53-godišnjak je zasadio i uzgojio ukupno 419 stabljika visine od četiri do 100 centimetara, od kojih je 174 stabljike pobrao i stavio na sušenje, dok su 254 biljke bile u fazi rasta. Uhićeni muškarac, koji inače ima prebivalište u mjestu Sali na Dugom otoku, dosad nije bio povezan s zlouporabom droge, osim što je prije deset godina bio povezan s imovinskim kriminalitetom. Ostatak njegove obitelji, prema saznanjima policije, nije sudjelovao u “biznisu”.

-Pretragom prostora, pronađeno je svih 419 stabljika kanabisa od kojih se berbom sa svake dobije od 30 do 50 grama cvjetnih vrhova droge marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma- rekao je Mršić.

Naglasio je kako ukupna vrijednost pronađene marihuane premašuje 350 tisuća kuna, dok na uličnoj preprodaji cijena višestruko raste, što njenu vrijednost čini većom od dva milijuna kuna.Pretragom je uz opremu pronađeno i oduzeto 546 grama  marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji, više desetaka sjemenki kanabisa, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakuumiranje osušene droge namijenjene daljnjoj preprodaji, kao i dnevnik uzgoja kojeg je pomno vodio 53-godišnjak.

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je pronađena marihuana bila namijenjena distribuciji na zadarskom narko tržištu- rekao je načelnik PU zadarske Anton Dražina dodajući da je ovakav laboratorij vrijedan najmanje 50 tisuća eura.

Nakon što je uhićen 53-godišnjak je, uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, najprije priveden pritvorskom nadzorniku PU Zadarske nakon čega je odveden na ispitivanje kod Općinskog državnog odvjetnika, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru.

 

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru u srijedu je provedena dokazna radnja prvog ispitivanja državljanina Republike Hrvatske (1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona.
Postoji osnovana sumnja da je 53-godišnji osumnjičenik od početka kolovoza do 20. studenog 2018. u potkrovlju kuće u kojoj živi u Zadru, s ciljem daljnje preprodaje na ilegalnom narko tržištu, zasadio i uzgajao 419 stabljika droge marihuane od čega je 174 stabljike (visine od 40 do 100 cm) početkom studenog 2018. godine ubrao radi daljnje prodaje i sušio u potkrovlju kuće. Preostalih 245 stabljika (visine od 4 do 90 cm) zasadio je u zemlju i držao u potkrovlju kuće, a iznad njih je postavio 16 metalnih konstrukcija sa 184 LED rasvjetna tijela i 184 ventilatora za hlađenje. Osnovano se sumnja i da je osim navedenih stabljika u potkrovlju kuće držao još 546 grama droge marihuane.
Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv 53-godišnjeg osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela 
24. travanj 2024 18:56