StoryEditorOCM
KalelargaNOVA VAKULINA PROGNOZA: VEĆ U ČETVRTAK OČEKUJE NAS STVARANJE SNJEŽNOG POKRIVAČA

Dalmacija na udaru hladne fronte koja će radikalno spustiti temperature. Moguć snijeg nošen burom!

12. prosinca 2018. - 22:01
snijeg111

Meteorolozi su već početkom tjedna počeli najavljivati da nas očekuje dolazak hladne fronte sa snijegom, a u srijedu su predviđanja nešto konkretnija pa sinoptičari Dragoslav Dragojlović i Zoran Vakula na HRT-u navode kako se pučka izreka 'Sveta Luce, ukaži mi sunce', na koju je uoči blagdana Svete Lucije 13. prosinca volio podsjetiti nedavno preminuli Milan Sijerković, ove godine neće ostvariti.

- Za razliku od srijede, u nastavku će tjedna, osobito do subote poslijepodne, u većini Hrvatske biti više oblaka, na Jadranu uz čestu kišu, na sjevernom dijelu i susnježicu, a na kopnu uglavnom snijeg - već tijekom četvrtka uz stvaranje snježnog pokrivača najprije u gorju, zatim i drugdje. Prometovanje će biti otežano i zbog jačanja vjetra - na sjevernom Jadranu bure, južnije istočnjaka i juga.

U nedjelju i ponedjeljak stabilnije i mirnije, ali uz osjetno hladnija jutra od dosadašnjih, ne samo u ovom mjesecu, nego još od početka ožujka. Zimski će se uvjeti, ali uz slabiji vjetar i samo ponegdje malo snijega, u većini Hrvatske zadržati i u većem dijelu sljedećega tjedna. Stoga je Petra Sviličić, mag. phys. - geophys., agrometeorologinja DHMZ-a još u nedjeljnim Plodovima zemlje savjetovala: "Osjetljivije bilje potrebno je zaštititi od smrzavanja, a staklenike i plastenike zatvoriti... Alate i crijeva s vodom pospremite na sigurno..."

A u nastavku slijedi detaljnija prognoza za sljedeće dane koju je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, meteorolog DHMZ-a:

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, poslijepodne uz više oblaka, prema kraju dana u zapadnim krajevima samo ponegdje uz pokoju pahulju snijega. Puhat će povremeno umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -5 do -2 °C, a najviša dnevna od 1 do 3 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno i znatno oblačno vrijeme, prema kraju dana ponegdje sa slabim snijegom. Puhat će povremeno umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar.

U gorju većinom oblačno povremeno sa snijegom, a u drugom dijelu dana očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu promjenljivo, povremeno s kišom, a uz obalu može biti i snijega nošenog burom. Puhat će većinom umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima. Jutarnja temperatura oko -7 °C, uz obalu od 3 do 6 °C, a najviša dnevna oko 0 °C, na moru između 6 i 8 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno s kišom, a u unutrašnjosti vjerojatno i susnježicom i snijegom. Uz obalu će puhati umjeren, mjestimice i jak istočnjak i bura, a prema otvorenom moru jačat će jugo, pa će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -4 °C, uz obalu između 2 i 5 °C, a najviša dnevna od 4 do 9 °C.

I na jugu Hrvatske promjenljivo, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Prema otvorenom moru puhat će umjereno i jako jugo.

Na kopnu do nedjelje većinom oblačno uz snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, debljeg u gorju. U petak više snijega u sjeverozapadnim krajevima, a u subotu u gorju i na istoku zemlje. Od nedjelje smirivanje i djelomično razvedravanje, ali uz vrlo hladna jutra.

Do nedjelje na sjevernom Jadranu hladnije, uz umjeren i jak istočnjak i buru, a ponegdje je moguć i snijeg nošen burom. No većinom će padati kiša, kao i u Dalmaciji, gdje će uz jugo biti toplije, i to osobito južnije od Splita. Mjestimice su mogući i obilniji pljuskovi, praćeni grmljavinom. Na sjevernom Jadranu bura će ponovo pojačati u utorak. S tom burom će biti puno manje problema nego s ovom do nedjelje, kada će more biti i valovito, povremeno i jače valovito.

19. travanj 2024 00:55