StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: NIKNULA BLAGDANSKA ŠUMA

Zadarski mališani kitili jelke ispred Sv. Šime

Piše Ana Franić
18. prosinca 2018. - 13:34
jelke1-181218

"Dolove i brijeg zabjelio je snijeg / Sa saona kroz noć / Nek se čuje smijeh./ Okićen i plah naš vranac juri svud / A zvona dalek zvuk pokazuje nam put" odjekivalo je ispred crkve svetog Šime u utorak ujutro kada su mališani krenuli s kićenjem "šume" jelki na Poljani Šime Budinića

Djeca zadarskih dječjih vrtića i osnovnih škola dobila su zadatak napraviti ukrase i okititi postavljene borove, a po njihovim reakcijama taj zadatak im nije teško pao. Snjegovići, kuglice, mašnice, božićne kapice, zvijezde i mnogi drugi ukrasi spretnom dječjom rukom bez problema pronašli su put do svoje jelke.

- Iz naše škole sudjeluju dva razreda prvašića koji već dva tjedna odbrojavaju do današnjeg dana. Sami su izradili kuglice i ukrase i kažu kako im je ovo najljepši dan u životu, govori nam učiteljica Antonia Bajlo iz OŠ Šime Budinića.

Riječ je o zajedničkom projektu Grada Zadra, TZ Grada Zadra, Muzeja antičkog stakla te osnovnih škola i vrtića koji do 21. prosinca imaju zadatak okititi sva stabalca. Djeca u Muzeju antičkog stakla sudjeluju u radionicama izrade staklenih i kuglica od stiropora te ručno izrađenih staklenih borića koji će na koncu završiti kao dio dekoracije blagdanskih običaja.

- Ovo je prva godina održavanja projekta, ali siguran sam kako će preći u tradiciju. Trebalo nam je svega nekoliko minuta da organiziramo sve, a osmijesi na dječjim licima pokazuju nam da je ovo prava stvar za njih, rekao je Mario Paleka, direktor TZ Grada Zadra dodajući kako u kićenju borova sudjeluje oko 500-tinjak djece iz vrtića Sunce, Golubica, Radost, Latica, Šuškalica te osnovci iz Šime Budinića, Bartula Kašića, Krune Krstića, Zadarskih otoka, Šime Kožičića Benje, Stanova i Petra Preradovića.

16. travanj 2024 21:45