FOTO: JUTROS U ZADRU NASUKAO SE KATAMARAN NA ĐIGU Lučki kapetan Rukavina: Zapovjednik je odlično reagirao i tako spriječio veću katastrofu

FOTO: JUTROS U ZADRU NASUKAO SE KATAMARAN NA ĐIGU

NOVO

U trenutku udara u glavni gat zadarske gradske luke na katamaranu "Novalja" nalazilo se 18 putnika i osam članova posade. Kako doznajemo katamaranom je upravljala splitska posada koja je svojom reakcijom spriječila veću katastrofu.

- Prve informacije upućuju na tehnički kvar odnosno zakazale su komande. U trenutku kada je pokušao pristati kapetan je vidio da postoje određeni tehnički problemi. Pokušao se okrenuti i isploviti iz luke kako ne bi predstavljao rizik ostalim sudionicima pomorskog prometa. To nije uspio i udario je u gat, ali srećom nije udario niti u jedno plovilo i zahvaljujući svom iskustvu odlično je reagirao, kazao je lučki kapetan Alen Rukavina.

Kapetan Rukavina istaknuo je kako ne postoji mogućnost ekološkog onečišćenja jer dio broda koji je udario u gat zapravo je suhi prostor.

- Oštećenje trupa strukturne je prirode. Čekamo ovlaštenog ronioca i ostale službe i kada se utvrdi obim štete znat ćemo što treba raditi i kako pristupiti sanaciji.

---------------------

O nasukavanju katamarana "Novalja" koje se dogodilo jutros oko 7.40 sati oglasila se i Jadrolinija:

Danas je tijekom dolaska u Zadar nešto prije 8 sati, na redovnoj liniji Ist - Molat - Zadar katamaran "Novalja" udario u gat na ulazu u putnički dio gradske luke. Putnici su iskrcani s broda, a u tijeku su standarde procedure tijekom ovakvih nezgoda. Prema prvim informacijama nema ekološkog onečišćenja mora, a katamaran je pretrpio oštećenja trupa. Linija s polaskom iz Zadara u 13 sati bit će redovno održana zamjenskim katamaranom.

--------------------------

- Bilo nas je oko dvadesetak na brodu. Ušli smo u luku kada su otkazale komande. Kapetan je pokušao izaći iz luke kako ne bi udario u most, ali nije uspio i udario je u Đigu. Mislim da je odlično reagirao i da je ovo bilo najbolje rješenje, rekao nam je jedan od putnika s katamarana "Novalja".

------------------------

Jadrolinijin katamaran "Novalja" koji povezuje otoke Ist i Molat sa Zadrom nasukao se na lukobranu gradske luke jutros oko 7.40 sati. Iako je u katamaranu bilo dvadesetak putnika, prema prvim neslužbenim informacijama jedan mornar je ozlijedio ruku, a jedan stariji putnik zatražio je liječničku pomoć.

Kako neslužbeno doznajemo da nasukavanje je došlo zbog otkazivanja komandi. Katamaran je jutros ušao u luku i kretao se prema gradskom mostu kad je zapovjednik shvatio da su mu komande otkazale. No odlučio je da motor ne gasi i nekako je katamaran uspio okrenuti za 180 stupnjeva tako da ne udari u gradski most, usmjerivši ga prema izlazu iz luke, odnosno Đigi. Tamo je uspio izbjeći velike jahte na vezu tako da nikoga nije oštetio i nasadio se na rivu. 

Katamaranu je oštećen donji dio pramca kojim je udario u obalu.

 

Naslovnica Kalelarga

Najčitanije