StoryEditorOCM
4 kantunaPRESUDA JOSIPU GOLOMEJIĆU ŠIPTARU

Dvije godine zatvora pripadniku "zemunskog klana" koji je u Privlaci kraj Zadra imao kokainsko "gnijezdo"!

6. veljače 2019. - 20:18
golomejić

Zloglasni pripadnik "zemunskog klana", 53-godišnji Josip Golomejić zvani Šiptar, koji je u Srbiji odslužio 17 godina zatvora zbog ubojstva inspektora beogradske policije, na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora zbog posjeda kokaina i oružja koje se koristi za ulične likvidacije.

Ovaj opasni "Zemunac" kojeg policija smatra glavnom vezom između hrvatskih i srpskih kriminalaca, uhićen je nakon što je policija otkrila njegovo kokainsko "gnijezdo" u apartmanu u Privlaci kraj Zadra gdje je živio zadnje tri godine.
U apartmanu je pronađeno 232 grama kokaina koji je bio raspodijeljen u manje paketiće, a uz drogu je otkrivena veća količina novca i strojnica Uzi s više od sto komada streljiva i pištolj sa streljivom u cijevi. Istražitelji su našli i više komunikacijskih uređaja, među kojima i onaj za zaštićenu komunikaciju, kakve koriste osobe iz vrha kriminalnog miljea.

Sumnjajući da je povezan s kriminalnim skupinama i pojedincima iz više susjednih država, kao i s kriminalnim miljeom na zadarskom području, policija je Golomejića duže vrijeme imala na radaru.

Završio je u pritvoru 6.studenog prošle godine nakon što ga je policija zaustavila i legitimirala u prometu kada su utvrdili su da u "Audiju" zadarskih oznaka ima oko 2.200 kuna i 6.195 eura. Sumnjajući da novac potječe od kriminalnih radnji, tada je zatražen i nalog za pretres njegovog stana u Privlaci kod Zadra. Policija ga je opisala kao “hladnog, vrlo opasnog, spremnog na sve i opremljenog oružjem koje se koristi za likvidacije”. U Zadru je osuđen zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a pritvor u kojem se naLazi od 6.studenog prošle godine, produljen mu je zbog mogućnosti ponavljanja djela i opasnosti od bijega.

Golomeić je rođen u Zemunu u Srbiji, a uz srpsko ima i hrvatsko državljanstvo. Srpski mediji o njemu su izvještavali kao o vođi narkobande, a 1998. godine ubio je tada 31-godišnjeg policajca Prvoslava Obradovića, inspektora Odjeljenja za potrage beogradske policije.

Zločin se dogodio 17. listopada u Železniku, kada je policija opkolila Golomejićevu kuću jer je nad njim bila raspisana tjeralica nakon neodazivanja na izdržavanje zatvorske kazne zbog dilanja heroina. Dok je bježao pred policijom i iskakao kroz prozor, Golomejić je pucao i smrtno ranio inspektora Obradovića.

Pobjegao je iz države i jedno se vrijeme skrivao po Hrvatskoj, Mađarskoj i Austriji, sve dok po međunarodnoj tjeralici, nije uhapšen na Karavankama, dok je pokušavao prebjeći u Austriju. Nakon toga suđeno mu je u Beogradu, a kaznu je služio u zatvoru Zabela.

16. travanj 2024 10:17