VAKULA NAJAVLJUJE DRASTIČNU PROMJENU VREMENA Cijela Hrvatska pod uzbunom zbog južine, ali ubrzo stiže osjetan pad temperatura zraka, bit će i snijega

VAKULA NAJAVLJUJE DRASTIČNU PROMJENU VREMENA

Početkom sljedećeg tjedna Hrvatsku očekuje velika promjena vremena, najavljuje HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula, koji napominje da će prije toga vikend u meteorološkom smislu obilježiti južina. Izraženije će puhati u nedjelju, koja će u većini Hrvatske biti oblačnija od subote, ponegdje s kišom, te vjetrovitija, u unutrašnjosti uz većinom umjeren i jak jugozapadnjak, gdjegod i s olujnim udarima, a na Jadranu jugo, koje će onemogućavati normalno prometovanje još i u noći na ponedjeljak.

Početkom novoga tjedna ponovno promjena vremena - kiša, mjestimice i izraženiji pljuskovi i grmljavina, te pad temperature, ponegdje i snijeg, osobito u gorju. Zapuhat će sjeverni vjetar, na Jadranu najprije jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak, zatim većinom bura, vjerojatno najjača u utorak i srijedu, najavljuje Vakula.

Detaljniju prognozu za HRT je pripremio DHMZ-ov Krunoslav Mikec.

Subota će u istočnoj Hrvatskoj biti malo toplija od petka s najvišom temperaturom uglavnom 8 ili 9 °C. Danju posvuda sunčana razdoblja, mjestimice uz umjeren južni vjetar. Zapuhat će slab i umjeren jugozapadnjak te će najviša temperatura zraka biti od 9 do 13 °C.

U gorju tijekom dana, uz jugozapadni vjetar, temperatura će zraka, uz dosta sučanih sati, porasti do vrijednosti između 6 i 9 °C. Većinom sunčano bit će i na sjevernom Jadranu, uz jugozapadni i južni vjetar i najvišu temperaturu od 11 do 13 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još malo toplije, uz pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će biti većinom slab, ponegdje umjeren južni i jugozapadni, a more mirno i malo valovito, kao i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će dan također obilovati suncem. Tijekom dana će biti jugozapadnog vjetra, na otvorenome sjeverozapadnog. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 13 i 17 °C.

U nedjelju u unutrašnjosti još malo toplije te vjetrovito uz umjeren i jak, ponegdje i olujan jugozapadnjak, te uglavnom u gorju s kišom. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta DHMZ je putem Meteoalarma za nedjelju izdao žuta i narančasta upozorenja za cijelu Hrvatsku.

U ponedjeljak oblačno s kišom koja će s padom temperature prijeći u susnježicu, osobito u višim predjelima i u snijeg. Zapuhat će sjeverni vjetar, kojega će biti i u nastavku tjedna pri čemu u utorak još mjestimice treba računati na slabe oborine na granici kiše i snijega.

Na Jadranu kiša na sjevernom dijelu već u nedjelju, a u ponedjeljak i drugdje, uz mogućnost za lokalne pljuskove s grmljavinom. Jugo će u nedjelju jačati na jako, mjestimice i olujno, a u ponedjeljak će okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak potom na buru, u utorak te vjerojatno i u srijedu, jaku i olujnu, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.

Naslovnica Kalelarga