StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: DARKO KOVAČEVIĆ NA SLOBODI

Odvjetnik Milan Petričić: "Obitelj nije otišla, ali razmišlja o odlasku iz Zadra!"

10. veljače 2019. - 14:50
daruvarac2-090119

- Neću bježati. Ostajem u Zadru. Tu ću čekati odluku pravosuđa - rekao je 31-godišnji Darko Kovačević Daruvarac nakon što je po sili zakona u nedjelju pušten iz istražnog zatvora u Zadru na slobodu gdje će čekati pravomoćnost presude kojom je 10.siječnja osuđen na pet godina zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke prošlog ljeta u kafiću "Chill out".

Daruvarac je pušten na slobodu nakon što su istekli svi maksimalni zakonski rokovi unutar kojih u njemu može biti prije pravomoćnosti presude.

- Nikako se ne osjećam – rekao je prije nego što je sjeo u taksi koji ga je čekao ispred zatvora i otišao kući koja se nalazi u neposrednoj blizini mjesta gdje s obitelji živi pretučena djevojka. Žrtvi i njezinoj obitelji moći će nesmetano prilaziti jer je odlukom Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru u petak na slobodu pušten bez ikakvih mjera opreza.

Policiji nije morao predati osobnu iskaznicu i putovnicu, te može slobodno napuštati teritorij Republike Hrvatske i ne mora se redovito javljati policiji. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru najavilo je žalbu na tu odluku Vijeća, no još o tome nisu zaprimili pisani otpravak. O žalbi odvjetništva konačnu odluku će donijeti Županijski sud u Zadru.
- Postoje prijepori, nije istina da se mjere ne mogu izreći - rekao nam je izvor iz Općinskog državnog odvjetništva.

Odvjetnik pretučene djevojke Milan Petričić rekao je kako obitelj žrtve zbog straha razmišlja o odlasku iz Zadra. Demantirao je da je obitelj već iselila iz Zadra.

-One imaju policijsku zaštitu i imat će je i dalje dok traje postupak, dileme nema. Subjektivan osjećaj straha je ovdje opravdan i razumljiv, ali mehanizmi zaštite u takvim situacijama ne postoje - rekao je.

Naglasio je kako se na ovom primjeru vidi kako su mehanizmi prava optuženika ugrađeni u kazneni proces, ali ne i mehanizmi prava zaštite žrtve.

- Čujemo kako obitelj i žrtvu treba smjestiti na sigurno, što je glupost. Jasno je da takve osobe ne treba micati iz svoje sredine, zbog osjećaja straha, bio on samo subjektivan ili zaista objektivan. Za tako nešto nedostaju zakonska rješenja rekao je. Naglasio je kako su mediji preko ovog slučaja otkrili da i ovakve predmete nije moguće prema zakonskim rješenjima završiti u šest ili sedam mjeseci.

- To su zakonska pravila. Zašto su takva, drugo je pitanje, ali očito se deklarirana prava žrtve i nulta stopa tolerancije nasilja ne slaže sa zakonskim rješenjima. To je tako i tu za sad po zakonskim rješenjima nema pomoći u smislu ubrzanja postupka - izjavio je, dodajući kako je od početka jasno da je sudu nemoguće donijeti pravovomoćnu odluku u roku od šest ili sedam mjeseci.

- Znači li to korekciju zakonskih rješenja, to je druga stvar. Taj dio se može brzo korigirati kroz zakonodavno rješenje- rekao je navodeći kako ne očekuje da će se pravomoćna presuda donijeti u roku od godine dana.
 

-Viši sud mora utvrditi ne samo da je presuda zakonita nego također i ima li procesne mane radi kojih bi eventualno trebalo ponoviti postupak. U ovakvim slučajevima nikada nije pravomoćna presuda donesena prije i to je stvarnost - rekao je.

Obitelj žrtve nije htjela komentirati izlazak na slobodu Darka Kovačevića. U srijedu su putem društvenih mreža zaprimili prijetnje od 17-godišnjaka za kojeg je policija utvrdila da nema veze s Daruvarcem. Policija štiti obitelj cijelo vrijeme sukladno procjeni.

25. travanj 2024 07:18