StoryEditorOCM
KalelargaODVJETNIŠTVO SE ŽALILO NA ODLUKU OPĆINSKOG SUDA

Još nije gotovo: Daruvarac je trebao dobiti mjere opreza! Evo zašto...

Piše IN
11. veljače 2019. - 20:25
daruvarac3-100219

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u ponedjeljak je podnijelo žalbu na rješenje izvanraspravnog vijeća Općinskog suda koje je odbilo predložene mjere opreza protiv Darka Kovačevića Daruvarca nakon njegova izlaska na slobodu istekom obligatornog zatvora od mjesec dana.

- Zaprimili smo otpravak izvanrspravnog vijeća i nakon što smo analizirali njihovu odluku podnijeli smo žalbu o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru – potvrdio nam je općinski državni odvjetnik u Zadru Ivica Škara.

Zadarsko ODO ostaje na stajalištu da se Daruvarcu, unatoč isteka maksimalnog roka istražnog zatvora i istekom obligatornog zatvora, mogu izreći mjere opreza što uostalom stoji i u Zakonu o kaznenom postupku gdje se jasno navodi da trajanje mjera nije vezano za duljinu trajanja istražnog zatvora. Takva praksa je suprotna preporukama Vrhovnog suda, a mišljenje zadarskog ODO dijeli i profesorica kazneno-procesnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević koja je u razgovoru za N1 televiziju utvrdila da se mjere opreza mogu izreći neovisno o duljini trajanja istražnog zatvora i mogu biti na snazi sve do pravomoćnosti odluke, čak do izvršnosti odluke, konkretno do odlaska Daruvarca u zatvor.

Daruvarac je puštanjem na slobodu bez mjera postao "običan građanin", osoba koja se slobodno može kretati u Hrvatskoj, putovati u druge zemlje, i približavati se žrtvi i njenoj obitelji bez ikakvih posljedica. Samo ukoliko pritom počini novo kazneno djelo može biti sankcioniran.

27. travanj 2024 03:20