StoryEditorOCM
KalelargaSTANJE ZAPUŠTENE PROMETNICE JE ZAPRAVO BIZARNO

Gaženička cesta ipak nije u nadležnosti Grada Zadra, tko bi je trebao održavati – ne zna se!

Piše M.K.
14. veljače 2019. - 22:56
gazenicka_cesta7-120219

Stanje sa Gaženičkom cestom o čemu smo pisali, gore je nego što se u prvi mah pomislilo. Naime, osim što je Gaženička cesta zbog neodržavanja prepuna rupa zbog kojih stradavaju gume i kotači automobila, ne zna se niti tko je za nju nadležan, pa će sitaucija s tom prometnicom vjerojatno biti samo još gora umjesto da se postojeće stanje sanira.

Robertino Dujela, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša s kojima smo dan prije razgovarali o stanju Gaženičke ceste kazao nam je kako je ustvari mislio na Ulicu 159. brigade koju održava Grad Zadar odnosno gradski koncesionar, a ne na Gaženičku cestu koja se nalazi niže od spomenute ulice.

- Nismo se očigledno dobro razumjeli, ja sam mislio na Ulicu 159. brigade koja se nalazi pod našom nadležnosti. Na njoj ćemo sanirati neka oštećena, ali za Gaženičku cestu mi nismo nadležni. Ona se ne nalazi niti u nerazvrstanim cestama, tako da stvarno ne znam čija je to zapravo ulica i tko je nadležan za njeno održavanje. Ona se nalazi na prostoru stare luke, vodila je od "rampe do rampe", znači nekad je ta cesta bila zatvorena rampama, ali sad više nije, već je otvorena i vodi zapravo preko privatnog zemljišta, u zonu gdje su skladišta privatnih tvrtki. To nije naše i Grad Zadar tu cestu ne održava. Ne znam koji status ima, ali nema status nerazvrstane ceste koju bi Grad onda morao održavati - pojasnio je Dujela.

Vjerojatno je zbog tako nejasnog statusa Gaženička cesta i došla u loše stanje, jer se uvidom u njeno stanje vidi da se ne održava već godinama. Zapravo, radi se o pomalo bizarnoj situaciji – cesta kojom prometuju brojni osobni automobili, ali i teretna vozila i kamioni, ne zna se čija je, ali se njom vozi. Ne može se reći da vodi nigdje, jer je poveznica s brojnim skladištima tvrtki u Gaženici, pa je svačija i – ničija. Vrijede li na njoj uopće promnetna pravila ili je ona u prometnom smislu samo dio velikog dvorišta? Može li se i smije li se njom kao takvom uopće prometovati i što ukoliko dođe do prometne nezgode? Znači li to da se nezgoda dogodila na ulici ili u nekom dvorištu?

Zbilja bizarna situacija u kojoj se nižu pitanja, ali svakim danom i sve veća oštećenja kolnika o kojem nitko ne brine, a svi se njim služe. Kod nas je eto sve moguće pa i to da cesta služi kao cesta, a u stvari – ne postoji.

26. travanj 2024 11:15