StoryEditorOCM
Kalelarga"BISTRE" SE MJERE OPREZA

Vijeće Županijskog suda u Zadru u petak nije uspjelo donijeti odluku hoće li ograničiti kretanje Daruvarca na slobodi!

15. veljače 2019. - 17:22
daruvarac11-090119

Vijeće Županijskog suda u Zadru u petak nije uspjelo donijeti odluku hoće li se ograničiti sloboda 31-godišnjem Darku Kovačeviću Daruvarcu koji je iz istražnog zatvora po sili zakona bez mjera opreza izašao 10. veljače.

Višesatno zasjedanje Vijeća koje je u jutarnjim satima počelo "bistriti" hoće li prihvatiti žalbu protiv rješenja kojim su ukinute mjere opreza Kovačeviću nastavit će se u ponedjeljak. Do tada suci Vijeća Enka Moković, Marijan Bitanga i Sandra Radanović moraju odlučiti hoće li preinačiti ili potvrditi žalbu zadarskog Općinskog državnog odvjetništva na ukidanje mjera opreza, ili možda sve to vratiti na ponovno odlučivanje na Općinski sud u Zadru.

Ukoliko Vijeće ipak odredi Daruvarcu mjere opreza koje mogu biti oduzimanje dokumenata, zabrana napuštanja Zadra, ili zabrana približavanja žrtvi i njezinoj obitelji, tu odluku mora odmah "spustiti" prema policiji koja to mora realizirati. Odluka se potom dostavlja Općinskom sudu u Zadru koji je potom upućuje strankama u postupku.

- Vijećanje je još uvijek u tijeku, no očekuje se da će odluka biti donesena do ponedjeljka. Raspravlja se o tome jeli određivanje mjera opreza u ovom trenutku samo supstitut za istražni zatvor ili te mjere mogu samostalno funkcionirati. O tome ne postoji jedinstveni stav ni na jednom sudu u Hrvatskoj do Vrhovnog suda. Mislim da i tamo čak postoje razlozi za i protiv takve odluke - rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru sudac Hrvoje Visković.

Odlukom Općinskog suda u Zadru Kovačević je bez mjera opreza izašao na slobodu 10.veljače gdje će čekati pravomoćnosti presude kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke prošlog ljeta u kafiću "Chill out".

Tužiteljstvo je podnijelo žalbu na ukidanje mjera opreza Kovačeviću smatrajući kako u konkretnom predmetu postoje okolnosti zbog kojih ih je bilo moguće i potrebno odrediti. Drže da njihovo trajanje sukladno zakonskim odredbama nije ograničeno rokovima trajanja istražnog zatvora, kako je to utvrdio Općinski sud u Zadru.

Iako odluka još nije donesena, neslužbeno doznajemo da bi Vijeće moglo preinačiti rješenje te Kovačeviću odrediti jednu od mjera opreza, i to najverojatnije zabranu napuštanja mjesta boravka kako ne bi pobjegao od kazne koju mora odslužiti.
Prije nego što je pušten na slobodu Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru odbilo je zahtjev zadarskog Općinskog državnog odvjetništva da se Daruvarcu odrede mjere opreza.

Istražni zatvor Daruvarcu je ukinut po sili zakona jer ne može trajati duže od šest mjeseci prije pravomoćnosti presude u slučaju poput njegovog kada je izrečena nepravomoćna presuda od pet godina zatvora.
Viši sud tu nepravomoćnu presudu može ukinuti, preinačiti ili potvrditi.

Ukoliko se presuda ukine suđenje će početi ispočetka, no Daruvarac ne može biti vraćen u pritvor jer za to više nema zakonskog uporišta. U slučaju da viši sud potvrdi presudu Kovačević će odmah biti upućen na izdržavanje kazne.
U svakom slučaju ostat će na slobodi do pravomoćnosti presude, koja bi se prema mišljenju pravnih stručnjaka, mogla donijeti za godinu dana. Po izlasku iz istražnog zatvora Kovačević je izjavio da će pravomoćnost presude čekati u Zadru, te da neće bježati.

27. travanj 2024 02:09