StoryEditorOCM
KalelargaINSPEKTORI LUČKE KAPETANIJE ZADAR ZUSTAVILI RADOVE

Nasuli more u povijesnoj Foši kao seosko guvno!

Piše M. Kalajžić
7. ožujka 2019. - 14:35
DSC_0594.JPG

Nasipanje mora u povijesnoj lučici Foša, u staroj gradskoj jezgri Zadra, izvedeno je nelegalno i bez potrebnih odobrenja nadležnih institucija. Slučaj je dospio u javnost nakon što je gradski vijećnik SDP-a Daniel Radeta dostavio medijima fotografije događaja iz uvale Foša koji ga, kazao je, nije mogao ostaviti ravnodušnim te je morao reagirati.

- Mislio sam da me više ništa neće moći iznenaditi, ali ovo je jedna nova razina nekulture i devastacije našeg grada koja je poprimila neke nove dimenzije. Ovo pismo namjerno upućujem vama, medijima i građanima, umjesto gradonačelniku, Gradskoj upravi ili nadležnim tijelima, jer želim da se i sami uvjerite što se zapravo iz dana u dan događa u našem gradu. Više nije ni bitno postoji li za ovako nešto dokument ili papir jer je činjenica da u Zadru svatko može raditi što ga je volja. Nebitno, bio to kulturni spomenik, pomorsko dobro ili spomenik nulte kategorije zaštićen UNESCO-om. Pojedinci se ponašaju prema gradu i kulturi kao nekoj ledini u predgrađu, pa su tako ovoga puta krenuli s nasipanjem Foše istovarivši kamion babulja u uvalu. Na upit što se tamo događa odgovoreno mi je kako se saniranju oštećenja rive. Je li to zaista tako, procijenite sami – poručio je Radeta.

U međuvremenu smo doznali da za nasipanje papira – nema, odnosno da je sve izvedeno nelegalno i protuzakonito. Nakon očevida na dijelu akvatorija s jugoistočne strane ulaza u luku otvorenu za javni promet "Zadar-Foša", inspektor Lučke kapetanije Zadar izdao je rješenje o zabrani nasipavanja pomorskog dobra – izvjestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Inspektor Lučke kapetanije Zadar izvršio je očevid dijela akvatorija s jugoistočne strane ulaza u luku otvorenu za javni promet "Zadar-Foša", kojom prilikom je izdao rješenje o zabrani nasipavanja pomorskog dobra na predmetnoj mikrolokaciji, a protiv počinitelja podnio optužni prijedlog Vijeću za prekršaje Lučke kapetanije Zadar - stoji u izjavi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na pitanje o kojem se počinitelju radi, iz Ministarstva su odgovorili kako u ovom trenutku nisu u mogućnosti komunicirati traženi podatak, budući da je prema nadležnoj Kapetaniji upućen tek optužni prijedlog.

O nasipavanju mora ispred terase Ribljeg restorana u Foši burno su reagirali i građani Zadra komentarima na društvenim mrežama. Većina građana smatra kako su radovi poduzeti zbog terase restorana Foša uz prešutno odobrenje gradskih vlasti. Neki pak tvrde kako razlog nije taj, te da se ne širi nikakva terasa niti se devastira, već se vrši sanacija tj. postavlja se školjera da se smanji podlokavanje rive.

Što god bio razlog, činjenica je da su radovi poduzeti nelegalno, bez ikakvih odobrenja, u zaštićenoj povijesnoj gradskoj jezgri, u zoni bedema koji su pod zaštitom UNESCO-a, što je zasigurno prekršaj najveće moguće razine i do sada neviđeni čin protupravne građevinske aktivnosti u kulturno-povijesnom spomeničkom području. Netko je jednostavno doveo kamion "baubulja" i istovario ga u more. Nevjerojatno!

19. travanj 2024 03:57