StoryEditorOCM
KalelargaIAKO JE PORASTAO BROJ KAZNENIH DJELA ZA 3,5 POSTO

Načelnik Dražina: Zadar je siguran grad! Tri policajca prijavljena su za nasilje u obitelji, a protiv njih 34 pokrenut je stegovni postupak!

Piše IN
8. ožujka 2019. - 17:37
konferencija_policija-080319

Tijekom 2018. godine na području PU zadarske evidentirano je ukupno 3337 kaznenih dijela ili 3,5 posto više nego 2017. godine kada je evidentirano 3220 djela. Od toga je razriješeno 1867 kaznenih dijela ili 55,9 posto, kazao je Anton Dražina, načelnik PU zadarske ističući da je unatoč povećanju broja kaznenih dijela, otkrivenost kaznenih dijela također u povećanju za 8,9 posto u odnosu na godinu ranije, što je izvrstan rezultat, na čemu je čestitao svim djelatnicima na ustrajnosti i neustrašivosti u obavljanju svog posla. 

- Unatoč u medijima stvorenoj percepciji da Zadar nije siguran grad, stanje nije takvo, a naši rezultati rada to najbolje potvrđuju. Zadar je siguran grad, a policija nastupa i radi tako da sigurnost građana bude na najvećoj mogućoj razini te svojim radom i istraživanjima tome aktivno doprinosi – kazao je Dražina dodavši da opće stanje sigurnosti ne ovisi samo o policiji, već i o jedinicama lokalne samouprave s kojima policija surađuje kroz vijeća za prevenciju kriminaliteta.

Povećanje od 3,5 posto kaznenih dijela odnosi se na otkrivanje gospodarskog (povećanje 87,8 posto), općeg (10,2 posto), organiziranog (5,8 posto) te kriminaliteta vezanog uz droge (64,5 posto), dok je zabilježen mali pad kriminaliteta vezanih uz obitelj i mlade. Broj kaznenih prijava za nasilje unutar obitelji i prema djeci pao je za 2,7 posto, odnosno s 261 djela u 2017. na 254 djela u prošloj godini. 

Tijekom prošle godine podnijete su i tri kaznenih prijave protiv djelatnika PU zadarske, a protiv 34 policajca pokrenut je disciplinski postupak. Od toga se njih 21 tereti za teže kršenje radne discipline, dok ih je 13 prijavljeni za lakši oblik. Zanimljivo je i da su sva tri policajaca kazneno prijavljena za djela na štetu obitelji i mladih.

Na kraju konferencije za novinare načelnik policije je novinarkama i policijskim djelatnicama podijeli prigodne poklone za Dan žena u obliku malih čokoladnih tortica koje su "u ime spolne ravnopravnosti" dobili i prisutni novinari.

20. travanj 2024 15:37