StoryEditorOCM
KalelargaDO KADA ĆE BITI OVAKO HLADNO?

Još danas kiša, kraj tjedna donosi i mraz, evo kada opet stiže toplo vrijeme i temperature od 20 stupnjeva...

Piše Jutarnji.hr
19. ožujka 2019. - 12:22
snijeg

Većina Hrvatske se i u utorak probudila s temperaturama oko nule, na mjestima s kišom, a mjestimice sa snijegom. Vrijeme odgovara najavljenoj promjeni koja u drugoj polovici ožujka donosi hladnije vrijeme. U ponedjeljak je razlika između jutarnjih i popodnevnih temperatura u nekim hrvatskim gradovima bila viša od 10°C.  

Najviše snijega izmjereno je jutros u najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj Begovom Razdolju, ukupno 33 cm, potom na Zavižanu 32 cm, a odmah slijedi i Sljeme na kojem je u 7 sati ujutro bilo čak 29 cm snijega. Napadalo je i na Plitvičkim jezerima gdje su izmjerena 24 cm, u Delnicama 19, a u Gospiću 18 cm.

U utorak će većinom biti hladnije nego u ponedjeljak, a od srijede ponovno toplije, te stabilnije i sunčanije, od četvrtka sa slabijim vjetrom, piše HRT. Vjerojatna je pojava mraza u kopnenom području već u srijedu, a sigurno u četvrtak i petak pa se preporuča zaštita osjetljivih biljaka.

Pretežno oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana još ponegdje s kišom, a u Gorskome kotaru i Lici sa snijegom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak. U Dalmaciji će mjestimice biti i pljuskova s grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji.

Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna, a u Dalmaciji će jako jugo okretati na buru, ujutro na sjeveru, a do kraja dana bura će se proširiti i na ostatak dalmatinske obale.

Najviša temperatura od 7 do 10, u gorju niža, a na Jadranu od 9 do 15 Celzijevih stupnjeva.

Screenshot / DHMZ

Od srijede će temperature rasti i bit će uglavnom suho. Umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni vjetar će oslabjeti, pa će osobito u četvrtak i petak biti i jutarnjeg mraza. Dnevna je pak temperatura idući dana u porastu, a za vikend opet dolazi lijepo vrijeme, do 20 °C.

I na Jadranu slijedi razvedravanje od srijede, a u Dalmaciji u početku još ponegdje malo kiše. Temperature će rasti, a osobito u petak i subotu očekuje se vedro i sunčano vrijeme, napisao je Tomislav Kozarić, dipl. Ing., za HRT.

HAK: Snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru

Snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Moguća je poledica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme, javlja HAK.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici uključujući državnu cestu DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin. Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i za teretna vozila s priključnim vozilom.

Za teretna vozila s priključnim vozilom iz smjera unutrašnjosti:

  • prema Rijeci, i obrnuto, nema slobodnog cestovnog pravca;
  • prema Dalmaciji, i obrnuto, mogu voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27).

Za sve skupine vozila zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje.

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Paški most.

zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina) na

  • Krčkom mostu;

a dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina) na cestama:

  • Jadranskoj magistrali (DC8) Bakar-Karlobag;
  • A7 čvor Draga-čvor Šmrika;
  • LC58107 Križišće-Kraljevica.

Zbog snježne vijavice zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja 2019. godine obvezna je upotreba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

HAK podsjeća vozače motornih vozila da i tijekom dana, uz dobru vidljivost, voze s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, zbog zimskog računanja vremena.

 
19. travanj 2024 22:11