StoryEditorOCM
KalelargaOBNOVA TEŠKA 20 MILIJUNA KUNA

Za rekonstrukciju Muraja stigle četiri ponude

Piše AVŠ
21. ožujka 2019. - 16:40
muraj0006

Drniška tvrtka “Kamen zid” dala je najnižu ponudu za radove na obnovi i revitalizaciji zadarskih bedema: za ovaj posao procijenjen na oko 20 milijuna kuna, oni traže 16.5 milijuna bez PDV-a. Ostale tri tvrtke koje su se javile na natječaj koji se financira sredstvima iz europskih fondova su Mini-gradnja iz Pirovca sa 19 milijuna, Lavčević Zadar sa 20 milijuna dok je zagrebački Ing Grad ponudio najviše, 29.9 milijuna kuna bez PDV-a.

Ponude su jučer otvorene u Gradskoj vijećnici, a odluku o konačnom izboru nakon detaljne analize donijet će povjerenstvo na čijem je čelu Ante Ćurković, pomoćnik pročelnika gradskog upravnog odjela za EU fondove koje je nositelj projekta “Zadar baštini” u kojemu su objedinjeni Muraj i Providurova palača. Zanimljivo je kako je ovo prvi natječaj financiran EU sredstvima, a bilo ih je do sada nekoliko, na kojemu čak dvije tvrtke nude cijenu nižu od procijenjene vrijednosti.

Obično je obrnuto, te traži se i po deset milijuna kuna više, kao što je nedavno bio slučaj sa Providurovom palačom i dnevnom bolnicom zbog čega se natječaj morao ponavljati. Tko god bio izabran u slučaju Muraja, poznato je kako radovi neće početi još najmanje mjesec dana, a nakon toga izvođač ima rok od godinu dana za uređenje 750 metara parternog dio bedema, od stare Tehničke škole do Trga tri bunara.

Prema projektu Bogdana Marova iz Arhitektonskog studija Rene, Zadar bi na toj iznimno vrijednoj i prepoznatljivoj lokaciji, koja godinama čeka na uređenje, konačno dobio šetnicu na kojoj više neće biti parkiranja niti prometa, osim onog interventog za hitne službe. Naime, Muraj će postati pješačka zona i javna površina s prepoznatljivim kulturnim i društvenim sadržajima, umjetnička i turistička četvrt s velikim otocima zelenila, novom rasvjetom, klupama, vidikovcima i javnim spomenicima te revitaliziranim najstarijim perivojem crnika u gradu Zadru.

Kako na Muraju, kao i s Providurovom palačom, posao neće biti završen do planiranog roka jer se u startu već kasni pola godine, iz Grada su s Ministarstvom regionalnog razvoja i Središnjom agencije za financiranje i ugovaranje još početkom godine razgovarali o mogućem prekoračenju roka za nekoliko mjeseci.

19. travanj 2024 07:44