StoryEditorOCM
KalelargaRAZOTKRILA IH SNIMKA

Podignuta optužnica protiv četvero Zadrana za lažno svjedočenje na suđenju Daruvarcu: izjavili da nisu vidjeli kada je udarao djevojku, iako su bili svjesni da to nije istina

21. ožujka 2019. - 22:22
daruvarac7-100219

Zbog laganja na suđenju 31-godišnjem Darku Kovačeviću Daruvarcu na Općinskom sudu u Zadru gdje su 9. siječnja lažno svjedočili da 13. lipnja 2018. nisu vidjeli premlaćivanje 18-godišnjakinje u caffe baru "Chill out", Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu protiv jednog Zadranina i tri Zadranke: 27-godišnjakinje, 27-godišnjaka, 40-godišnjakinje i 26-godišnjakinje.

Optuženi su za počinjenja kaznenog djela protiv pravosuđa davanja lažnog iskaza, a optužnicom im se stavlja na teret da su 13. lipnja 2018. kada je u caffe baru okrivljenik udarao oštećenicu; iskazali da nisu vidjeli kada je udarao, iako su bili svjesni da to nije istina. Naime, prema optužnici, na snimci video nadzora caffe bara vidljivo je da su svi bili u neposrednoj blizini okrivljenika i oštećenice u vrijeme dok je okrivljenik više puta udario, kako rukama, tako i nogama u glavu i tijelo.

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke, a 10. veljače pušten je na slobodu. Budući da je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru je mogao ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora, što je isteklo 10. veljače. 

Optužnicom ODO-a Daruvarac se teretio da je 28. svibnja 2018., nakon što je u jedan ugostiteljski objekt u Zadru donio ručnu bombu, 18-godišnjakinji zaprijetio da će ako ga prijavi policiji kad izađe iz zatvora ubiti nju i njenu obitelj, što je kod nje izazvalo strah i uznemirenost.

Potom je 13. lipnja oko 21 sat, kad je došla u ugostiteljski objekt, mladu Zadranku udario rukom u potiljak i za njom otišao u toalet optužujući je za varanje. U namjeri da je teško tjelesno ozlijedi, počeo je udarati šakama po glavi, a kad je ona pobjegla u drugi toalet, ušao je za njom i udarao je šakama u glavu, a potom je uhvatio rukama za glavu i nekoliko puta njenom glavom udario o umivaonik.

Zadranka je potom pobjegla u ugostiteljski objekt, a on je, tereti ga se, u dva navrata uhvatio za kosu i bacio na pod te ju više puta udario nogom u tijelo i glavu nanijevši joj teške tjelesne ozljede.

Njegovo iživljavanje ostalo je zabilježeno na nadzornim kamerama kafića.

Vlasnica kafića (26) na sudu je rekla kako je sporne večeri bila na terasi, pa nije vidjela što se događa unutar kafića. Ušla je tek kada je vidjela komešanje. "Bila je krvava. Izvela sam je van i odveli smo je u susjedni kafić. Rekla je da se ne zove hitna i policija jer majka ne smije saznati. Lice joj je bilo krvavo i susjeda je zvala hitnu pomoć. Nisam vidjela je li joj itko priskočio u pomoć. Trebala je ljeto odraditi kod nas. Prije toga je dva puta konobarila i to je sve. Ona je stalno dolazila, a on povremeno", posvjedočila je tada. ​

Iako ga je nazvala tek poznanikom, potvrdila je kako je Daruvarac te večeri sigurno bio pijan jer su prethodno bili zajedno na fešti Sv. Ante gdje je vidjela da pije. U kafić su se vratili u večernjim satima i on je naručio bocu chivasa koju je vidjela na stolu. "Iako sam bila na terasi, vidjela sam da je teturao - rekla je. Potvrdila je da u kafiću postoje tri nadzorne kamere i da ima aplikaciju za pregledavanje na mobitelu, ali nije znala odgovoriti zbog čega nije pregledala snimku. Demantirala je da su ona i njen suprug zabranili prijateljici premlaćene djevojke da zovu policiju i hitnu te da je baš ona rekla Darku Kovačeviću da bježi.

"Poznajem ga iz kafića, a ona dolazi otkad je krenula u srednju školu. Bili su u nekakvoj ljubavnoj vezi. Ona mi je početkom svibnja rekla da je s Darkom. Rekla mi je da ga voli. Krajem svibnja Darko joj je, čula sam, govorio da želi prekinuti. Više puta mi se požalio da ga uhodi i opsjeda. Da je spominjao bombu, zvala bih policiju - rekla je vlasnica kafića tada na suđenju. Nakon njezinog svjedočenja suđenje je zatvoreno za javnost.

25. travanj 2024 02:21