StoryEditorOCM
KalelargaDAVOR ŠKIBOLA, ŽUPANIJSKA LUČKA UPRAVA:

U planu je bilo vraćanje 15 palmi na Branimirovu obalu, ali one su bolesne i morat ćemo ih zamijeniti nekim drugim stablima!

Piše M. Kalajžić
13. travnja 2019. - 00:00
jazine2

Hoće li se na dio Branimirove obale vratiti 15 palmi koje se uklanjanju s prostora zbog uređenja obalnog zida? U planu je bilo vraćanje, ali prema svemu sudeći, od toga neće biti ništa.

- Mi prema troškovniku imamo obvezu uklanjanja palmi i vraćanja tih istih palmi natrag. Ali postoji u tome jedan problem. Te palme su bolesne. Sve su bolesne jer su zaražene palminom pipom. Ako struka kaže da ih se ne može izliječiti i spasiti, onda ćemo morati nabaviti drugih 15 palmi. U razgovorima s ljudima iz struke, rekli su nam da je to glupo jer su sve palme zaražene ili će biti zaražene. Stoga, kakva ćemo stabla nabaviti odredit će stručne službe, odnosno grad Zadar. Kakva god oni požele, mi ćemo tamo staviti. Nije upitno hoće li biti palma ili murva, ali da bude nešto što će ostati i zadovoljiti sve i to je u troškovniku – kaže ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola.

Na tom dijelu obale nema 200 parkirnih mjesta kako je pogrešno informirana javnost, već 70-tak, a toliko bi ih trebalo i ostati nakon uređenja. Također i broj vezova za brodice ostaje isti, ali će se urediti obalni zid i napraviti šetnica, produbit će se obala uz obalni zid kako bi se uredila vrhunska lučica u centru grada, što je bila i glavna namjena projekta.

- Prema projektantima rok dovršenja je 160 dana, međutim s obzirom da će do 1. srpnja radovi s teškom mehanizacijom prestati, preostat će kamenoklesarski radovi pa ćemo pokušati iz Grada Zadra dobiti odobrenje da se taj dio finijih radova obavlja i u ljetnim mjesecima. Nadam se da bi do rujna to trebalo biti završeno. To ovisi o puno stvari, ali izvođač je ozbiljna tvrtka Akropolis iz Splita koja je već radila u uvali Jazine. Projekt se zove rekonstrukcija obalnog zida 3. faza. Dug je 220 metara, izlicitirana vrijednost radova s PDV-om je 5,1 milijuna kuna, od čega Grada Zadar sudjeluje s milijun kuna – kazao je Škibola.

25. travanj 2024 11:56