StoryEditorOCM
KalelargaVAKULA OTKRIO KAKVO NAS VRIJEME ČEKA DO KRAJA MJESECA

Stiže osjetno zahladnjenje, u gorju moguć i snijeg, Hrvatska pod uzbunom zbog grmljavinske oluje

Piše Jutarnji.hr
27. travnja 2019. - 22:00
nevrijeme111

Nakon petka, u većini Hrvatske najtoplijeg dana ovogodišnjega travnja, ponegdje čak i vrućeg, kao primjerice u Slavonskome Brodu 30,7 °C, Gradištu 30,3 °C i na osječkoj zračnoj luci 30,8 °C, uz temperaturu blizu travanjskih rekorda - u nastavku mjeseca bit će osjetno svježije, primjerenije dobu godine, gdjekad čak i hladnije, najavljuje glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Promjenu vremena neki su osjetili već tijekom petka, kada je mjestimice bilo ne samo kiše i poslijepodnevnog zahladnjenja, nego i izraženijih pljuskova i grmljavine, pa i olujnog nevremena. Nestabilno će biti i sljedećih dana, tijekom kojih će svakodnevno biti povremene mjestimične kiše, vjerojatno najčešće i u mnogim krajevima najobilnije tijekom ponedjeljka, kada je u gorju, osobito višem, i velika vjerojatnost snijega, uglavnom u noći i ujutro.

Jugo će u subotu kratkotrajno zamijeniti sjeverozapadnjak, a od ponedjeljka do srijede bura i tramontana - ponegdje i jake, na udare i olujne, najavljuje Vakula.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, subota će proteći uz djelomice sunčano vrijeme, ali uz promjenljivu naoblaku i nestabilne uvjete. Bit će svježije nego u petak. Ujutro i dio prijepodneva na istoku i na južnom Jadranu mjestimice kiša, a sredinom dana i poslijepodne uglavnom u unutrašnjosti lokalni pljuskovi i grmljavina. Bit će i duljih sunčanih razdoblja, osobito u Dalmaciji.

Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, na kopnu ponegdje i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 17 do 21 °C, a u gorju niža.

Zbog najavljenih grmljavinskih nevremena, DHMZ je putem Meteoalarma za gotovo cijelu Hrvatsku izdao žuto upozorenje, koje upućuje na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U nedjelju nas ujutro očekuje djelomice sunčano vrijeme. Na zapadu od jutra promjenjivo s mjestimičnom kišom i pljuskovima koji će se poslijepodne i u noći na ponedjeljak proširiti na veći dio zemlje. Vjetar mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu prijepodne umjereno jugo koje će okretati na prolazno jaku buru, a potom umjeren sjeverozapadnjak.

Jutarnja temperatura uglavnom od 4 do 9, duž obale od 9 do 13, a najviša dnevna između 16 i 21 °C.

U ponedjeljak i utorak kiša će biti češća, uz lokalne pljuskove i grmljavinu ponegdje moguće i obilnija. Postupno svježije, osobito u ponedjeljak kada će najviše temperature u višim predjelima biti blizu nuli, dok će u unutrašnjosti tek ponegdje prelaziti 10 Celzijevih stupnjeva. Na Jadranu koji stupanj toplije. Vjetar će okrenuti na umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak.

26. travanj 2024 11:44