StoryEditorOCM
KalelargaKAKVO NAS VRIJEME ČEKA

Vakula nema dobrih vijesti za početak tjedna, ali oni koji planiraju roštilj u srijedu mogu odahnuti

Piše Zadarski.hr
28. travnja 2019. - 21:53
kiša nevrijeme

Meterolog HRT-a Zoran Vakula najavljuje - početak idućeg tjedna bit će hladniji i kišovit, ali u cijeloj priči oko vremenske prognoze ima i jedna dobra vijest. Naime, najsunčaniji dan idućeg tjedna treba bi biti 1. maj, tj. srijeda. Dakle, vrlo je lako moguće da roštilji neće propasti.

No, krenimo redom. Evo što je Vakula napisao za HRT.

- Ovih su dana s vremenskom prognozom i njezinim ostvarenjem mnogi nezadovoljni - i oni koji su doživjeli pljuskove, grmljavinu i olujno nevrijeme, a i oni koji su zbog istih, koji se nisu dogodili - odgodili planirane aktivnosti na otvorenome. Bit će ih i sljedećih dana - i nezadovoljnih, i pljuskova s grmljavinom.

 

Vlažan i nestabilan zrak zadržavat će se iznad našeg dijela Europe pa će i dalje biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima - ili malo optimističnije - djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku - gotovo svakodnevno uz barem ponegdje povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Štoviše, u noći na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka u gorju, uglavnom višem, past će i malo snijega, koji se ne smije isključiti ni tijekom prvog svibanjskog vikenda. Pritom će vjerojatno najkišovitiji i najsvježiji dan prvog dijela novoga tjedna biti ponedjeljak, a najsunčaniji i najtopliji - iako posvuda ne i suh - srijeda, mjestimice i četvrtak.

Stoga će mnogobrojni skupovi, roštiljanja i druge prvosvibanjske aktivnosti proći uz suho, barem djelomice sunčano i ugodno toplo vrijeme, ali će neki tog prazničnog dana i pokisnuti, najvjerojatnije oni u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Morate li obaviti sjetnu - agrometeorolozi savjetuju da je najmanje nepovoljno vrijeme sredinom tjedna.

Od petka je atmosfera iznad našeg dijela Europe ponovno nestabilnija - mogući su kojekakvi razvoji vremena - pa za detaljnije i pouzdanije prognoze valja još pričekati.

Na Vakulu se za HRT nadovezala i dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a. Ona je također za ponedjeljak prognozirala kišu, a evo što kaže za ostatak tjedna.

- Utorak će još na kopnu biti razmjerno svjež, no kiše će već biti zamjetno manje, pogotovo na zapadu, a sunčanog vremena više nego u ponedjeljak. Sredinom tjedna toplije - svakako će biti više suhog i sunčanog vremena, no i dalje treba računati na lokalne pljuskove, posebice u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Od petka ponovno raste vjerojatnost za češću pa i izraženiju kišu te pad temperature.

I na Jadranu će u utorak pljuskova biti zamjetno manje nego u ponedjeljak, i bit će vjerojatniji u Dalmaciji. U srijedu i četvrtak prevladavat će sunčano vrijeme, a s jačim razvojem oblaka u unutrašnjosti poneki pljusak može doći i do obale u poslijepodnevnim satima. Vjetar će biti slab do umjeren, većinom sjeverozapadni i jugozapadni, potkraj četvrtka na sjevernom će dijelu zapuhati jugo. Od petka će ponovno pljuskovi biti vjerojatniji, moguće i izraženiji. No za detaljniju prognozu za to razdoblje treba pričekati još koji dan - prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

19. travanj 2024 19:48