StoryEditorOCM
KalelargaPREDSTAVLJENA KNJIGA PROF. DR. SC. VANDE BABIĆ:

"Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" vrijedno izdanje Jutarnjeg lista za nacionalnu baštinu

Piše M.K.
29. travnja 2019. - 19:53
20190429_122010

U ponedjeljak je u Gradskoj loži u Zadru, predstavljena knjiga dr. sc. Vande Babić, profesorice na Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, pod nazivom "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" koja je ovih dana tiskana u Crnoj Gori u nakladi Hrvatskog nacionalnog vijeća CG i Jutarnjeg lista.

Knjigu su predstavili akademik Pavle Goranović, ravnatelj Zavoda za udžbenike Crne Gore i Božo Vodopija, a pozdravne riječi uputio je i – službeno spriječen - Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.
Kako je istaknuto na predstavljanju, cilj manifestacije je stručna saznanja o Boki kotorskoj uvrstiti u udžbenike u Crnoj Gori kako se ne bi povijesne činjenice prešućivale i krivo interpretirale, te je stoga ova knjiga važna – i za hrvatsku i za crnogorsku kulturu i povijest.

Svečanosti u Gradskoj loži prisustvovao je dogradonačelnik Ante Babić, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak Mostar, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i drugi uzvanici.
Posebno sam ponosan što je Jutarnji list sudjelovao u izradi knjige "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture". Vrijednost je objaviti ovakvu knjigu, posvećoj jednoj važnoj baštini. Mi smo kao medijska kuća uglavnom orjentirani na visokoprofitabilne projekte. Ovdje se susrećemo s jednim koji to nije. Ovdje se radi o kulturnoj baštini, nečemu što je iznad svega, to je naša povijest, genetski kod. Zato zahvaljujem se autorici, nadamo se da će mnogi čitatelji sačuvati ovu knjigu i da će im ona biti inspiracija da krenuz putovima prof. Babić i obiđu ove pomalo zaboravljene krajeve hrvatske kulture – poručio je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.
 

25. travanj 2024 00:45