StoryEditorOCM
KalelargaPROMOCIJA 11. GENERACIJE PRVOSTUPNIKA ODJELA ZA GERMANISTIKU

Nekada je važnije živjeti studij nego skupljati dobre ocjene

Piše Zadarski.hr
7. svibnja 2019. - 13:11
promocija germanistika (0)

Promocijom 11. generacije prvostupnika Odjela za germanistiku jučer su na Sveučilištu u Zadru započeli Dani germanistike. Program se danas nastavlja kreativnom radionicom učenja njemačkog jezika uz Instagram i kavu u slastičarnici „Coffee & Cake", dok su sutra na rasporedu "Književni doručak" i  predavanja četvero gostujućih profesora s njemačkog sveučilišta Duisburg-Essen.

Upravo je jedan od profesora s ovog sveučilišta, dr. h.c. Rupprecht S. Baur, jučer bio promotor prvostupnika, vjerojatno i kao prvi stranac koji je imao tu čast na Sveučilištu u Zadru. Promotora i prvostupnike pozdravio je v.d. pročelnika Odjela za germanistiku prof. dr. sc. Goran Lovrić, koji je podsjetio na tradiciju poučavanja njemačkog jezika na Sveučilištu u Zadru. Iako je ovo 11. generacija prvostupnika, njemački se jezik na Sveučilištu studira preko šest desetljeća, a u zgradi Starog kampusa i duže. Naime, nekadašnji licej sv. Dimitrija bio je internat u kojem se već prije 130 godina učio njemački jezik.

- Nadam se da preddiplomski studij nije bio samo tunel između rane mladosti i dobi u kojoj tražite posao, jer cilj studija nije samo osposobljavanje za pojedina zanimanja, već i širenje osobnih vidika i interesa kako biste postali svjesni intelektualci i odgovorni građani. Zbog toga smo na Odjelu i organizirali puno aktivnosti na kojima ste mogli iskazati svoje talente.  Očekujemo od vas da budete spremni na cjeloživotno usavršavanje, budući da neka zanimanja nestaju a druga svakodnevno nastaju. Neka vam to ne bude teret, nego poticaj i motivacija da prihvatite dodatne izazove, poručio je prvostupnicima dr. Lovrić.

Dr. Baur prenio je iskustva s prvostupnicima u Njemačkoj, koji slično kao u Hrvatskoj nemaju puno opcija za rad ako ne upišu diplomski studij. Velika razlika je u tome što oni po završetku studija za nastavnika imaju osiguran posao zbog stalne nestašice kadra.

- Samim studijem teško ćete konkurirati u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji u kojoj se koristi. Budući poslodavci neće gledati vaše ocjene, ali zato će vas pitati čime ste se bavili za vrijeme studija. Zato je važno skupljati iskustva, sudjelovati u svim aktiovnostima koje Vam se nude, putovati u inozemstvo, kako biste imali bolju poziciju pred budućim poslodavcima, rekao je Baur.

Uoči same promocije dodijeljene su nagrade najboljim studenticama preddiplomskog i diplomskog studija - Katji Osredečki i Dori Kvarantan. Promovirano je 17 prvostupnika, no nazočno ih je bilo tek 11 zbog ranijih promocija na drugim odjelima ili boravka na stranim studijima. Promovirani su: Marijana Bunjevac, Andrijana Čarapina, Petra Drda, Ivana Kolovrat, Lucija Jurlina, Pava Katarina Madunić, Marija Matić, Marijana Mautner, Mirna Miščin, Katja Osredečki, Lucija Ostrogović, Karmen Petković, Nicole Šota, Marsel Štrukelj, Kristijan Vojnić Kortmiš, Anita Vučinovec i Josip Zubović.

Dani germanistike 2019. završavaju u petak 10. svibnja izletom studenata i nastavnika u Zaton i Nin i posjetom tamošnjim znamenitostima.

26. travanj 2024 13:16