StoryEditorOCM
KalelargaPITAMO ČITATELJE ŠTO MISLE O NOVOJ POLITICI ZADARSKIH KONZERVATORA

Trebaju li reklame visjeti iznad glava prolaznika i zaklanjati pogled na jedinstveni doživljaj Kalelarge?

Piše IN
7. svibnja 2019. - 23:55
reklame1-240419

Nekome su baš dobri, super i na pravom mjestu, a nekome naravno smetaju. Iz više razloga. Govorimo o reklamama, ili najavama manifestacija u obliku velikih plakata, banera, preko Kalelarge. 

Zakačeni iznad glava prolaznika efektno prenose poruku ili infomaciju o najavi nekog događanja, ali kad se na njih gleda iz kuta urbanističke kvalitete Poluotoka, definitivno zaklanjaju pogled na Kalelargu. Primjerice, bilo bi lijepo, čak i poželjno da s Trga, ili od Kolone, možete pogledom dosegnuti Gospu od zdravlja, okom ugrabiti taj antički kardo bez zapreka, koji prostoru zadarske povijesne jezgre daje jedinstvenu vrijednost. I koju s ponosom pokazujemo svim gostima. Ali kad se načičkaju baneri, jedan iza drugog, po nekoliko njih između kuća duž Široke ulice, jedva se vidi i zvonik katedrale, a kamo li Kolona ili Gospa od zdravlja.

U nekim drugim godinama konzervatori koji odlučuju o takvim stvarima imali su stav da se baneri ne smiju vješati iznad Kalelarge upravo zato kako bi se zaštitio taj jedinstveni pogled niz zadarsku glavnu šetnicu, od početka do kraja, koji daje uzbudljiv i neponovljiv doživljaj grada. Naravno, i tada je bilo prigovora da se treba dozvoliti postavljanje banera, ali ih na Kalelargi nije bilo.

Sada je na snazi očito neka druga konzervatorska politika, koja smatra da taj pogled s jednog na drugi kraj Kalelarge nije toliko bitan za doživljaj (i čuvanje) povijesne jezgre pa su najpoznatiju gradsku ulicu dali premrežiti raznoraznim oglasima i najavama događanjima. Naravno, sada se rogobori da bi trebalo zabraniti postavljanje takvih banera, ali ih se ipak ne zabranjuje.

Prosudite sami: treba li i pogled kroz Kalelargu žrtvovati zbog nekoliko oglasa ili je to vrijednost po sebi koju pod svaku cijenu valja čuvati.

Nemamo anketu, ali voljeli bi čuti vaše komentare...
 

20. travanj 2024 02:05