FOTO: ŠAKA U OKO - UGOSTITELJSKA TERASA ISPOD SV. KRŠEVANA Postavljeni štekat nema dozvolu, ali zašto je ne bi dobio? Zar gradske vlasti i konzervatori nisu dosad dopustili i veće svinjarije?!

FOTO: ŠAKA U OKO - UGOSTITELJSKA TERASA ISPOD SV. KRŠEVANA

Novo 14:38

Ugostiteljski objekt koji je bez potrebnih dozvola postavio pet stolova ispod fasade Sv. Krševana zove se "Al Paccero". Riječ je o "food and wine" restoranu nazvanom po vrsti španjolske tjestenine. 

Između pet stolova razvučeni su strujni kablovi za rasvjetu. Navodno je riječ o ekološkoj rasvjeti koja nije priključena na električnu mrežu, što zvuči malo neobično, jer su nam građani javili da su vidjeli neke radnike kako s bušilicama "nešto kopaju oko sv. Krševana", a i na našim slikama se vide kutije za alat. Problem je što ni za terasu, a kamoli za rasvjetu "Al Paccero" nema dozvole, što ne znači da je neće dobiti. Vrijedi ipak pričekati nalaz komunalnih redara koje smo zatekli na mjestu događaja.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, vlasnici tvrde da su gradu podnijeli zahtjev za terasom, pa je sad na gradskoj upravi - odjelu za upravljanje gradskom imovinom Tomislava Korone - da odluči hoće li im dozvoliti štekat točno ispod kulturnog spomenika nulte kategorije.

Ako se sjetimo što se sve zadnjih godina događa(lo) uslijed turistifikacije Polutoka i gumenih pravila zadarskih konzervatora - već imamo štekat u Gradskoj straži, na trgu ispred katedrale, staklenike u Foši i na Muraju, tapisone po rivi... - treba li se čuditi ako novi zadarski ugostitelji dobiju dozvolu i za pet stolova ispod Krševana?

Monetizacija kulturne baštine, kultura i turizam garnirani ugostiteljstvom, nije li to recept kojeg kao mantru uspješnog turizma promoviraju naša "mudra rukovodstva"? Ugostitelj sa slike je to proveo doslovno, iz riječi u djelo. Treba li ga zbog toga sada kažnjavati, kad smo već dopustili i gore svinjarije?

Sve je nažalost moguće... 


Prije 13:33

U petak se u ulici Brne Krnarutića otvorio novi ugostiteljski objekt koji je odmah postavio i terasu - tik ispod slijepih arkada crkve Sv. Krševana!

U gradskoj upravi su nam potvrdili da nitko od njih nije tražio dozvolu za postavljanje terase u Ulici Brne Krnarutića, najmanje uz samu fasadu jedne od najljepših romaničkih crkvi ne samo u Hrvatskoj, a takvi ili slični zahtjevi za terasom nisu ni u proceduri za dobivanje dozvole.

Naš interes u gradskoj upravi zato je aktivirao komunalne redare koji su nam obećali odmah izaći na teren i od vlasnika tražiti uklanjanje terase postavljene na uistinu krajnje neprimjerenom mjestu.

Naslovnica Kalelarga