StoryEditorOCM
KalelargaSLIJEDI NAM NEKOLIKO DANA VRUĆINE, A ONDA NOVA PROMJENA

Za vikend se sprema nova runda kiše i grmljavine, evo kako će vrijeme biti idući tjedan

Piše Zadarski.hr
19. lipnja 2019. - 13:36
vremenska

Na Jadranu je pretežno vedro, u unutrašnjosti djelomice sunčano, a lokalno uz razvoj oblaka poslijepodne i navečer mogući su pljuskovi s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za srijedu.

Ujutro je mjestimice bilo magle, osobito uz rijeke. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura zraka od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva, na Jadranu još i koji stupanj viša.

DHMZ

Vremenska prognoza DHMZ-a za Hrvatsku, 19.6.2019.

 

Zbog lokalno mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom, DHMZ je za danas izdao žuto upozorenje za središnji i sjeverni dio zemlje, kao i za istok. Za sutra je žuto upozorenje na snazi samo za istočni dio zemlje.

Žuto upozorenje zbog grmljavinskih nevremena na području Zagreba je izdao i meteorološki servis Accuweather. Oni najavljuju tešku grmljavinu i rizik od udara groma. Upozoravaju na potreban oprez na izloženijim područjima kao što su planine, šume, livade i otvoreni tereni.

Sutra će biti sunčano i u većini krajeva vruće. Od sredine dana u unutrašnjosti se očekuje lokalno jači razvoj oblaka. Bit će grmljavinskih pljuskova koji su u Slavoniji mogući već tijekom noći i jutra. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu poslijepodne i zapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 19, na Jadranu od 19 do 23, a najviša dnevna uglavnom između 29 i 32 °C.

DHMZ

Vremenska prognoza DHMZ-a za Hrvatsku, 20.6.2019.

 

Prema dugoročnoj prognozi DHMZ-a, za vikend se opet očekuje kiša s grmljavinskim nevremenima. U petak bi trebalo biti sunčano i toplo, no već u subotu ujutro očekuje se veći razvoj naoblake, kiša i grmljavina. I temperature će biti nešto niže, pa je tako prema prognozi za Zagreb najviša dnevna temperatura za subotu 25 stupnjeva, a za nedjelju 23, također uz kišu i grmljavinu. Razvedravanje i prestanak kiše očekuje se u ponedjeljak.

Na istoku Hrvatske kiše bi moglo biti već u petak, a nastavit će se tijekom vikenda, pa i početkom idućeg tjedna, prema sedmodnevnoj prognozi za Osijek. Kiša se za vikend očekuje i u Rijeci, no razvedrit će se početkom idućeg tjedna, kada će opet biti sunčano i vruće. U subotu će biti kiše s grmljavinskim nevremenom u subotu i nedjelju, kada će i tamo temperatura zraka malo pasti. Razvedravanje se očekuje u ponedjeljak. Naoblaka i grmljavina se u Dubrovniku očekuje u subotu navečer, a bit će je i u nedjelju i ponedjeljak.

I Accuweather u svojoj prognozi za Hrvatsku predviđa grmljavinska nevremena u cijeloj zemlji za vikend, no početak idućeg tjedna opet bi trebao biti ugodan i topao.

25. travanj 2024 11:49