StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: TREĆI ČLAN SKUPINE

Zbog pomaganja Paraću koji je poginuo u bijegu pred policijom, sucu istrage priveden Drago Ličina

Piše B.S.
21. lipnja 2019. - 15:10
privodjenje1-210619

Zbog kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela, u petak je nakon kriminalističke obrade u zadarskoj policiji, sucu istrage priveden 31-godišnji Drago Ličina.

Ličina je nakon Josipa Krizmana (33) i Vedrana Ikića (44) iz Zadra, treća osoba koju je zadarska policija dovela u vezu i optužila za pomaganje u bijegu Denisu Paraću (41), osumnjičenom za napad vatrenim oružjem i bombom na kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u siječnju prošle godine Sukošanu. Parać je poginuo u Zadru početkom travnja u padu s motora bježeći od policije.

Ličina je u policijskim krugovima poznat kao jedan od sudionika tzv. čepinske skupine koja je krajem ožujka 2017. u Postirama na Braču zapalila vikendicu bivšeg istražnog suca i glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Ličina je bio među privedenim sumnjivcima prvog dana, ali je nakon jednodnevnog zadržavanja u pritvoru, zbog nedostatka dokaza, pušten na slobodu bez kaznene prijave.

Ikić je uhićen 7. svibnja pod sumnjom da je pomagao pokojnom Denisu Paraću u skrivanju i bijegu.
U bijegu pred policijom vozio je motor u Ikićevom vlasništvu.Napad na odvjetnika Sudinju odigrao se 21. siječnja kada mu je u dvorištu kuće u Sukošanu aktivirana nepoznata eksplozivna naprava, te pucnjevima prorešetan automobil Volvo. Odvjetnik Sudinja za to je vrijeme bio u kući sa suprugom. Na automobilu i fasadi kuće pričinjena je veća materijalna šteta, a nitko nije ozlijeđen.
- Netko mi je poslao "podsjetnik" na sebe, a ja ne znam tko. Ne bi pretpostavljao o kome bi se moglo raditi, pogotovo to ne bih naglas i javno, temeljem nedovoljnih podataka. Uglavnom "podsjetnik" je bio dosta ozbiljan - rekao je tada Sudinja koji je vodio postupak protiv ljudi bliskih Paraću.
Parać je inače javnosti bio poznat po "pljački stoljeća" dostavnog vozila nekadašnje Dalmatinske banke 2000. godine u kojem su bila tri djelatnika i 2,5 milijuna kuna koji nikada nisu pronađeni. Za to je osuđen na devet godina zatvora.
U rano jutro 24. svibnja Parać i još dvije osobe s navučenim kapama preko glave i rukavicama na rukama, s ukradenim osobnim vozilom pripriječili su prolaz dostavnom vozilu.

Prisilili su dostavljače novca da iziđu koristeći pritom automatske puške nalik na puške tipa „UZI“, te su im naredili da legnu na cestu, cijelo vrijeme držeći puške uperene prema njima. Potom su ušli u dostavno vozilo „Dalmatinske banke“ u kojem se nalazio sedam vreća s novcem, te se uputili prema zadarskim Arbanasima gdje su potom u ukradenom u gliseru otplovili do Bibinja, te potom ukrcali novac u automobil i pobjegli.

24. travanj 2024 13:32