StoryEditorOCM
KalelargaMETEOROLOZI UPOZORAVAJU: PRIPREMITE SE ZA TOPLINSKE VALOVE

Temperature će se penjati gotovo do 40 stupnjeva, a onda stiže nagla promjena

Piše Jutarnji.hr
25. lipnja 2019. - 23:51
toplinski-val

Toplinski val zahvatio je dobar dio Europe, pa tako i Hrvatsku, a vrhunac bi trebao dostići u srijedu i četvrtak kada će temperatura u nekim dijelovima Lijepe naše porasti do čak 40 stupnjeva.

Popularni norveški meteo servis yr.no prognozira da će paklena vrućina mučiti Hrvate oko tjedan dana kada dolazi do velikog pogoršanja, barem u unutrašnjosti.

Danas je u većini zemlje sunčano, vruće i sparno, a u unutrašnjosti uz umjeren do jak razvoj oblaka može biti pokojeg pljuska s grmljavinom, osobito na istoku zemlje i u gorju. Vjetar će biti slab, a na Jadranu će puhati umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 29 do 33 °C. Slično će biti i sutra, uz još više temperature, javlja DHMZ.

Bit će pretežno sunčano i vruće. Ujutro će uz rijeke i po kotlinama ponegdje biti magle. Vjetar će biti slab, a na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 21 do 25, u gorju malo niža, a najviša dnevna uglavnom će biti između 30 i 35 °C.

Iznimno će vruće biti i idućih dana. Državni hidrometeorološki zavod javlja da će u Zagrebu sutra najviša dnevna temperatura biti 34 stupnjeva, a u četvrtak čak 38. U Rijeci će najtoplije biti u četvrtak, kada se očekuje čak 34 stupnja. 36 stupnjeva će u četvrtak biti u Varaždinu, 34 u Splitu i Zadru, a u Dubrovniku 32. Na istoku zemlje će ipak biti nešto manje temperature do kraja ovog tjedna, pa se tako u srijedu i četvrtak u Osijeku očekuje maksimalnih 30 stupnjeva.

Meteorolozi su zbog tako visokih temperatura izdali i upozorenje na toplinski val. Prema njihovoj karti, sutra je za područje Zagreba, Karlovca, Gospića, Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika izdano žuto upozorenje zbog umjerene opasnosti od toplinskog vala, dok će najgore biti u četvrtak. Toga dana je za Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeku i Split izdano narančasto upozorenje na toplinski val zbog velike opasnosti. Za ostale regije u četvrtak je na snazi žuto upozorenje, a velika opasnost od toplinskog vala vrijedi i u petak za Rijeku i Split. Opasnost od toplinskog vala trebala bi se smanjiti u subotu.

19. travanj 2024 18:26