StoryEditorOCM
KalelargaVRHUNAC PAKLENIH VRUĆINA:

Danas je u 14 sati nekoliko gradova izmjereno više od 35°C, rekorder je - Zadar!

Piše Hina, JL
26. lipnja 2019. - 18:45
kolaz-vrucine

Kako su meteorolozi ranije i upozorili, u cijeloj je zemlji danas sunčano i vruće. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom je između 30 i 35 °C.

Prema mjerenjima temperatura zraka danas u 14 sati, najtoplije je bilo u Pločama, Božavi i Metkoviću, gdje je izmjereno 36 stupnjeva. 35 je izmjereno u Kninu, 34 u Krku, Mljetu i Opatiji, a 34 i pol u Makarskoj. Na Marjanu u Splitu je danas u 14 sati izmjereno čak 35,7 stupnjeva Celzijevih, dok je na aerodromu u Zadru zabilježeno 35,8 stupnjeva.

Izrazito visoke temperature nastavit će se i sutra, pa će tako sutra kasno poslijepodne i navečer u unutrašnjosti, osobito u središnjim predjelima, lokalno biti izraženijih pljuskova, grmljavine te pojačanog vjetra. Vjetar u unutrašnjosti većinom će biti slab, na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak te bura, koja će u noći na petak na sjevernom dijelu naglo pojačati. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 21 do 26, u gorju malo niža, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 36 °C.

Velike vrućine zahvatile su cijelu Europu, a taj će se toplinski udar još pogoršati: temperature veće od 40 stupnjeva očekuju se u Francuskoj i Španjolskoj, a vrhunac vrućina očekuje se u četvrtak i petak.

"Svjetske temperature rastu zbog klimatskih promjena i s njima vjerojatnost vala ekstremnih vrućina", rekao je Len Shaffrey, profesor klimatologije na Sveučilištu u Readingu.

U Francuskoj je, primjerice, u toplinskom valu 2003. od posljedica vrućine umrlo 15.000 ljudi.

25. travanj 2024 10:50